Dynamische straalvorming maakt lasersnijden aantrekkelijker • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Dynamische straalvorming maakt lasersnijden aantrekkelijker

Het beïnvloeden van de zaagsnede geometrie afhankelijk van de oscillatiefunctie resulteert in een verbeterde parallelliteit van de snijranden door dynamische straalvorming (foto: Fraunhofer)

Een goede snijkwaliteit en maximale bewerkingsnelheden bij geringe investerings- en operationele kosten zijn de voordelen van lasersnijmachines. Momenteel bestaat de behoefte om de snijkwaliteit van dikke plaat met een fiber te verbeteren, zodat de kantruwheid en braamvorming vergelijkbaar of zelfs beter wordt als met een CO2-laser. Het Fraunhofer IWS kan dit met een dynamische straalvorming bereiken.

Op de EuroBlech in Hannover presenteert Fraunhofer IWS deze week een oplossing voor het beïnvloeden van het snijproces bij dikke plaatdelen. Het idee van dynamische straalvorming  door middel van ruimtelijke en temporele veranderingen in de energiedepositie, is het toepassen van een hogere focusintensiteit en een betere absorptie. Hiervoor wordt een conventionele snijkop met een krachtige scaninrichting gecombineerd. Een speciaal ontwikkelde besturing kan de vrijheidsgraden regelen van de laserstraaloscillatie en geeft naast de gebruikelijke snijparameters zoals laservermogen, voeding, focus en gasdruk een extra manier van procesbeheersing. Zonder aanpassing van de brandpuntsafstand wordt bij lasersnijden met een scanner zowel in dunne als dikke plaatdelen een optimaal snijresultaat bereikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven