Dymato met primeurs naar TechniShow • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Dymato met primeurs naar TechniShow

Ingrid en Theo Coffeng gebruiken de TechniShow om Dymato in Nederland verder op de kaart te zetten (foto’s: Tim Wentink)

Dymato uit Veenendaal zet dit jaar de TechniShow in om een aantal primeurs uit hun leveringsprogramma van verspanende machines aan het publiek voor te stellen.

“Vaak presenteren fabrikanten hun primeurs op de grote beurzen zoals de EMO en de AMB in Stuttgart. Wij zijn daarom trots dat wij op de TechniShow, het perfecte platform voor de Nederlandse markt, een primeur van Röders mogen voorstellen, vertelt Theo Coffeng, directeur van Dymato. Op de 300 m2 grote stand presenteert Dymato machines van Hyundai-Wia, Mitsubishi, Röders en Hanwha. Ook de Hyundai Wia XF600/5A wordt in Utrecht als primeur voorgesteld. Deze vijfasser is de eerste machine die volledig is ontwikkeld door het Hyundai-Wia Europe Development & Design Center gevestigd in de omgeving van Frankfurt (D). Met het ‘box in box’ design van de X-, Y-en Z-sledes ontstaat een mechanisch en thermisch symmetrische ontwerp met hoge stijfheid. Dit in combinatie met de door twee kogelomloopspillen aangedreven slede op de Y-as en een in monoblock gegoten machine bed, wordt een hoge positioneernauwkeurigheid gerealiseerd. Voor een maximale productiviteit is er veel aandacht besteed aan het spanenmanagement en de mogelijkheid om de machine van boven te laden met een portaallader.

Buisvormig

Op het gebied van draadvonken presenteert Dymato de MV24S draadvonkmachine van Mitsubishi. Deze machine is inmiddels al enige tijd op de markt en kenmerkt zich door het ‘Tubular drive’ systeem. Het voordeel van deze lineaire aandrijving is dat de buisvormige lineaire motor en de staafvormige permanente magneet die er doorheen loopt, alleen axiale krachten op elkaar uitoefenen. Alle andere krachten heffen elkaar op door de symmetrische opbouw zodat er geen sprake is van een stall-moment, oftewel een soort stick-slip effect op micrometerniveau. Een ander gepatenteerd systeem in de draadvonkmachines van Mitsubishi is Core Hold. Bij het draadvonken voorkomt deze technologie dat materiaal, dat door het draadvonken los is gekomen, uit het werkstuk naar beneden valt. Het Core Hold proces zorgt ervoor dat het losse materiaal toch gehecht blijft aan het werkstuk. Uiteindelijk kan het losse materiaal eenvoudig los getikt worden met een kunststof hamer.

Ruk

Voor de hoognauwkeurige sector presenteert Dymato tijdens de TechniShow de RXP501 van Röders. De RXP501 vervangt het model RXP500 en is nu voorzien van een zwaardere HSK A63 spil of naar keuze een precisie luchtgelagerde spil. Het compacte bewerkingscentrum met een bereik van 580 mm x 500 mm x 300 mm (XxYxZ) kan werkstukken van gehard staal met een maximale massa van 400 kg bewerken. Naast een hoge nauwkeurigheid is de machine ook snel en deze combinatie is niet eenvoudig. Van belang is de maximale voeding en de versnelling. Wat echter niet zo bekend is, is dat de mate waarin de versnelling verandert, de zogenaamde ruk, een grote rol speelt voor het snel en hoog nauwkeurig frezen van complexe werkstukken. Röders heeft daarvoor een nieuwe functie in de besturing genaamd ‘Race Cut’. Het doel van deze functie is om de ruk te verhogen zonder baanafwijkingen te veroorzaken zodat de cyclustijd van hoog nauwkeurige complexe werkstukken omlaag gaat.

Röders RXP601DSH
De Röders RXP601DSH gezien op de EMO. Dit bewerkingscentrum is ook voorzien van Race Cut. Op de TechniShow presenteert Dymato de RXP501

DOOR: TIM WENTINK

Noot: Dit artikel is eerder verschenen in Metaal Magazine nummer 2.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven