‘Duurzaam werken kan óók in de metaal’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Duurzaam werken kan óók in de metaal’

Pomp-as met waaier, waarbij met lasercladden een coating is aangebracht. Hierdoor is dit onderdeel beter beschermd tegen slijtage en gaat dus langer mee (foto: Metaal Magazine).

Circulariteit of verduurzaming wordt steeds populairder. “Maar daarvoor is wel een andere manier van denken en werken nodig. Dat zegt Roelof Vedder, eigenaar van Revamo, in de nieuwste Metaal Magazine.

Hij onderscheidt diverse stappen die een ondernemer kan nemen om te komen tot circulariteit. Dat begint al bij het ontwerp en loopt via het gebruik naar het moment dat de machine of het onderdeel stukgaat. Hij is op zoek naar partners.

Pas ontwerp aan

“Je kunt het ontwerp van producten opnieuw onder de loep nemen en onderzoeken hoe met een andere constructie onderdelen eenvoudiger zijn te vervangen”, vertelt Vedder.

“Ook het ontwerpen van modules die eenvoudig zijn uit te wisselen, kan bijdragen aan circulariteit. Daar is een grote winst mee te behalen.”

Vedder geeft een voorbeeld. “Een klant kwam bij ons met een machine die zand van olie scheidt. Samen met de klant hebben we gekeken of het mogelijk was het ontwerp zodanig aan te passen, dat op de slijtgevoelige plekken een coating kon worden aangebracht. Het nieuwe ontwerp is hierdoor veel minder onderhevig aan slijtage.”

Vermijd schaarse grondstoffen

Een tweede manier van circulair ondernemen is om schaarse grondstoffen te vermijden.

Vedder: “Er zijn materialen die standaard vrij veel voorkomen en die zich gemakkelijk laten bewerken, zoals bepaalde soorten staal. Andere metaalsoorten zoals nikkel-chroom legeringen zijn veel duurder, maar hebben specifieke eigenschappen waardoor ze in bepaalde omstandigheden nodig zijn om machines optimaal te laten functioneren. Daarom is het belangrijk om slim te produceren en alleen dure en kostbare grondstoffen te gebruiken op plekken waar deze echt noodzakelijk zijn.”

Reviseer producten of machines

Ten derde kunnen gebruikte producten of machines opnieuw worden ingezet.

Roelof Vedder: Wanneer een machine stuk gaat, schaffen velen een nieuwe machine aan. Onbegrijpelijk.”

Volgens Vedder wordt veel te makkelijk voor een nieuwe machine gekozen. “Repareren is vaak goedkoper, de milieubelasting is aanzienlijk lager én het is mogelijk om de machine te verbeteren zodat de gereviseerde machine beter presteert dan de oorspronkelijke machine.”

Herbestem in plaats van te recyclen

Vierde manier van circulair ondernemen is een nieuwe bestemming vinden voor een machine, in plaats van deze te recyclen.

De gebruikte machine kan volgens hem nog heel goed op een andere manier ingezet worden. Dat scheelt weer energie om machines te ontmantelen, materialen te scheiden, te sorteren en te hersmelten om ze vervolgens weer te gebruiken in een nieuwe machine.

Lease of pay per use

Circulair ondernemen is ook mogelijk door machines te leasen of door ‘pay per use’, oftewel betalen naar de mate van gebruik van de machine in plaats van betalen voor de machine. Lees hier meer over in vakblad Metaal Magazine van juni.

Revamo zoekt partners

Revamo in Meppel is specialist in het ontwikkelen van slijtageoplossingen voor onderdelen. Het past duurzaam werken toe bij technieken die het zelf gebruikt, zoals thermisch spuiten, lasercladden, verspanen, frezen en slijpen om machines in diverse vormen, soorten en maten te herstellen en te verbeteren.

Eigenaar Vedder werkt al met diverse partners, maar zoekt er nog meer. Het gaat om OEM’ers en producenten met interesse in circulariteit die dit ook in hun werkwijze willen invoeren. “Daarnaast kunnen bedrijven altijd bij ons aankloppen om de levensduur van hun onderdelen te verlengen of onderdelen te herstellen.”

Lees het complete artikel in Metaal Magazine die op 2 juni is uitgekomen. Thema’s zijn dit keer Financieringen en Automatisering.

Abonnee worden? Nu tijdelijk de eerste twee maanden voor €2

Lees meer over advertentiemogelijkheden in coronatijd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven