Duikfrees met 4 snijkanten en centreerpunt • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Duikfrees met 4 snijkanten en centreerpunt

De MonsterMill PCR Uni combineert 3 gereedschappen in één (voor boren, centreren en frezen) en biedt met 4 snijkanten de hoogste performance en een voeding per tand tot 0,137 mm/omw (foto's: WNT).

WNT komt met de MonsterMill PCR Uni. Deze nieuwe duikfrees is, aldus het bedrijf, een monster als het gaat om proceszeker schuin induiken met grote hoeken of extreem tijdspaanvolume bij sleuffrezen. De frees kan ruwfrezen, finishen en verticaal induiken en pakt met 4 snijkanten en zijn gepatenteerde centreerpunt materialen als staal, rvs en gietijzer aan.

Met de 4 snijkanten kan bij het boren hoge voeding en een snelle aanzetdiepte worden gerealiseerd. Hoge voeding per tand, tot 0,137 mm/omw is ook bij schuin induiken, sleuffrezen en zijdelings omtrekfrezen zonder probleem mogelijk. De MonsterMill PCR Uni is de enige frees met 4 snijkanten die het gehele spectrum – van boren en proceszeker schuin induiken met grote hoeken tot sleuffrezen – omvat. De frees kan met zijn 4 snijkanten, tot een derde meer voeding realiseren en is daarmee duidelijk in het voordeel ten opzichte van conventionele duikfrezen met 3 snijkanten.

Proceszekerheid

Ondanks hoge snijsnelheden die met de PCR Uni mogelijk zijn, overtuigt de MonsterMill ook op het gebied van proceszekerheid. De speciale kerngeometrie is zo uitgevoerd dat bij het duiken en boren de spanen worden afgebroken en geen krulspanen kunnen ontstaan. Door de veilige afvoer via de spiraalgroeven is er ook geen spaanophoping, zodat een veilig proces is gegarandeerd. “We hebben de MonsterMill PCR Uni met twee concurrenten vergeleken. Bij de ene duikfrees werden de spanen helemaal niet gebroken en ontstonden er lange lintspanen. Bij de andere frees was boren beperkt mogelijk en ontstond er aanzienlijke snijkantopbouw”, herinnert Daniel Rommel zich. “Met de MonsterMill PCR Uni werkte alles zeer goed. We hadden een mooie spaanbreuk en een proceszekere spaanafvoer. En dat bij hogere voeding.”

Rustige loop

De uitzonderlijk rustige loop die de PCR Uni tijdens de test heeft vertoond, was volgens Rommel ook opmerkelijk. De WNT-productmanager zegt dat dit te danken is aan de ongelijke verdeling van de snijkanten en de ongelijke spiraalhoek van de frees. “Door deze speciale geometrie wordt voorkomen dat het gereedschap gaat slingeren en begint te vibreren”, aldus Rommel. Zelfs hoge induikhoeken tot 45° kunnen zonder de voeding te verlagen rustig lopend en proceszeker worden uitgevoerd en moeten slechts bij het boren lichtelijk worden gereduceerd. Zelfs bij het induiken tot 90° in schuine vlakken garandeert de PCR Uni een stabiel arbeidsproces en maximale precisie. Juist bij deze toepassingen biedt het gepatenteerde 142° centreerpunt tussen de boorsnijkanten een doorslaggevend voordeel: hiermee is snel centreren zonder voorafgaand helicoïdaal frezen mogelijk.

Kortere doorlooptijd

“Als gebruikers in een schuin vlak willen boren, moesten zij vroeger dit vlak helicoïdaal op 1xD frezen, zodat de boor vervolgens zijdelings kon worden geleid. Deze bewerking hoeft men dankzij het centreerpunt op de PCR Uni niet meer uit te voeren”, aldus Rommel. Het invoeren van het werkstuk volstaat om automatisch een centrering voor het aansluitende boorproces te genereren. “Dat maakt onze duikfrees bijzonder efficiënt”, aldus Rommel. Ook helicoïdaal boren is mogelijk met de MonsterMill PCR Uni en dat gaat nog sneller ook. “Met de traditionele bewerkingsmethode hebben we voor 100 boringen (Ø 10mm) 25 minuten nodig; met de MonsterMill hebben we dit in 8 minuten gedaan en hebben we daarmee de doorlooptijd drie keer korter kunnen maken.”

Duizendpoot

De speciale, gepatenteerde centreerpunt.

De MonsterMill PCR Uni is kortom een echte duizendpoot die bij het ruwfrezen met 4 snijkanten een hoog tijdspaanvolume heeft en als gereedschap met finishvertanding ook zeer goede finishoppervlakken tot stand brengt. Zijn rustige loop, die voor stabiele en precieze bewerkingsprocessen zorgt, dankt hij aan de ongelijke verdeling van zijn snijkanten en de ongelijke spiraalhoek. Het steile induiken, het snelle centreren dankzij het gepatenteerde centreerpunt en het trillingsvrij schuin induiken tot een induikhoek van 45° maken de MonsterMill PCR Uni tot het ultieme gereedschap voor het bewerken van staal, rvs en gietijzer. De hoge proceszekerheid door de optimale spaanafvoer, alsmede de aanzienlijk kortere bewerkingstijden die door de hoge voeding bij HPC-frezen en -boren mogelijk worden gemaakt, leveren tevens overtuigend bewijs over de gehele linie.

Meer informatie

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven