Ga naar hoofdinhoud

Dubbele vijfasser Chiron verspaant staf

Vanaf vandaag tot en met komende vrijdag 27 april presenteert Chiron tijdens een open huis in Tuttlingen (D) het nieuwe draaifreescenrum FZ12 MT. Een opmerkelijke machine voor het compleetbewerken vanaf de staf. Het is een snelle machine die optimaal tot zijn recht komt bij een hoog aandeel aan freesbewerkingen.

Kijk je naar links in de machineruimte van het nieuwe draaifreescenrum FZ12 MT van Chiron dan zie je in eerste oogopslag een tweeassige draaimachine:  een spantang met stafaanvoer met daaronder een gereedschaprevolver met twaalf posities. Kijk je vervolgens naar rechts dan zie je complete vijfasser: een drieassige verticale freesspil in combinatie met een tweeassige draaizwenktafel.

 

FZ12 MT draaifreescentrum Chiron

Een kijkje in de FZ12 MT. Vorig najaar tijdens de EMO in Hannover de vergelijkbare FZ08 MT gepresenteerd. Het zijn snelle machines: over alle assen zijn ijlsnelheden van 75 m/min  mogelijk. De spaan-tot-spaan-tijd van de freesspil bedraagt maar 2,4 s. Versnellen over de X-, Y- en Z-assen lukt met respectievelijk 1g, 1,2 g en 1,5g (foto’s: Chiron)

 

Twee B-assen

Vervolgens valt op dat er eigenlijk twee B-assen zijn: een in de freesspil én een in de eerdergenoemde draaizwenktafel die als tegenspil functioneert. Je kijkt naar een bewerkingscentrum dat je zou kunnen typeren als een dubbele vijfasser: het is een compact draaifreescentrum voor compleetbewerken (zeszijdig) vanaf de staf.

 

Lees meer over de nieuwe machine van Chiron en de bijbehorende machinespecificaties in het komende nummer van Metaal Magazine. On ons land brengt Oude Reimer deze machines op de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven