Doorstart voor failliete e.Go • Metaal Magazine
Nieuws

Doorstart voor failliete e.Go

Het Nederlandse nd Industrial Investments heeft de Duitse fabrikant van elektrische auto’s e.Go overgenomen. De bijzondere startup van professor Günther Schuh van RWTH Aken ging eerder deze zomer failliet en maakt nu dus een doorstart.

De productielocatie in Aken is niet alleen bijzonder omdat er met robots en agv’s een betaalbare elektrische stadsauto wordt geproduceerd, maar ook vanwege de manier van produceren. Het is namelijk een smart factory met veel aandacht voor onderlinge connectie via 5G.

In Metaal Magazine

Metaal Magazine heeft in het eerste nummer van dit jaar nog aandacht besteed aan de e.Go fabriek waar de e.Go Life wordt gebouwd.

Het is het een soort demofabriek om Industrie 4.0 in de praktijk te testen met voortdurende datastromen die via een 5G-netwerk lopen. Het gold als voorbeeldbedrijf hoe produceren in de toekomst eruit kon zien.

Tegenslagen

In de 5 jaar dat het bedrijf bestaat, heeft het meerdere tegenslagen gehad, stelt Madeineurope.nu. Zo waren er leveranciers die ineens de samenwerking opzegden. Ook veranderde de subsidiëring van de Duitse overheid. Dit voorjaar kwam daar de covid-19 pandemie bij.

Corona zorgde ervoor dat supply chains onderbroken werden, dat de productie werd stilgelegd en dat er een tijdelijke stop op de verkopen kwam.

1 miljard euro

De startup heeft in april uitstel van betaling aangevraagd en in juli volgde een faillissement. Voor de coronacrisis werd de waarde van het bedrijf nog op 1 miljard euro werd geschat. 

Curator Paul Fink stelt dat het geen klassiek geval van reorganisatie was, maar een goed gepositioneerde startup. “Door de ongekende situatie tijdens de covid 19-pandemie had het bedrijf geen groeikapitaal meer”.

Oprichter Prof. Günther Schuh is opgelucht: “We wilden niet alleen de crisis overleven, maar er ook sterker uitkomen om e.GO als Duits merk op de markt te brengen.”

“Hiervoor moesten we een professionele en strategische partner vinden waarmee we ons grote groeipotentieel konden realiseren. Dit hebben we gevonden in onze nieuwe partner en zijn visionaire leiderschap.”

Private equity

Nd Industrial Investments, onderdeel van de ND Group uit Eindhoven, zorgt nu voor een doorstart van e.Go. Het private equityfonds investeert naar verluidt tientallen miljoenen euro’s in e.Go.

Het investeringsbedrijf heeft een portfolio op basis van onder meer duurzaamheid, elektrificatie, 5G en digitalisering.

Nieuwe CEO

Oprichter professor Günther Schuh treedt terug als CEO. Hij wordt opgevolgd door Ulrich Hermann, voormalig bestuursvoorzitter van Heidelberger Druckmaschinen.

De productie in Aken wordt zo snel mogelijk weer opgestart. Service en verkoop draaien ondertussen al wel weer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven