DMG Mori gelooft in additive manufacturing. Het bedrijf ziet de verkoop van AM-systemen toenemen, met name in de lucht- en ruimtevaart, medische industrie en auto-industrie. Daarom breidt de Japanse machinebouwer de eigen productiecapaciteit van AM uit. Ook heeft DMG Mori in Japan een eigen AM Innovation Center geopend om klanten te informeren over de nieuwste technologieën.
Om de eigen AM-activiteiten verder te versterken is begin deze maand DMG Mori Additive Co., Ltd. opgericht. Dat meldt het bedrijf.
Productie, maar ook reparatie en onderhoud
AM maakt volgens DMG Mori de productie van complexe vormen mogelijk die met de traditionele metaalbewerkingstechnieken niet te vervaardigen zijn.
Afnemers schaffen de AM-systemen niet alleen aan voor de productie van nieuwe onderdelen, aldus het bedrijf, maar ook voor de reparatie en het onderhoud van bestaande onderdelen. Daarmee zien ze het als duurzame optie om hun afval en energieverbruik te verminderen.
Om klanten te inspireren en op weg te helpen bij nieuwe 3D-printtoepassingen, heeft het bedrijf kortgeleden op de Nara-campus een nieuw AM Innovation Center geopend.
Deze bevindt zich op de eerste verdieping van het tweede hoofdkwartier van het bedrijf in het Nara Product Development Center.

Het bedrijf had in 2022 al AM Lab & Fab opgezet in de wereldwijde solution centers in Iga en Tokio, om klanten op contractbasis te ondersteunen met AM-diensten.
Nu is dus een apart AM Innovation Center geopend om klanten te informeren en te inspireren.
DED en SLM-systemen
Het nieuwe centrum heeft 5 AM-machines met zowel DED- (directed energy deposition) als SLM- (selective laser melting) technologie.
Het gaat om een Lasertec 30 SLM 3rd generation, een Lasertec 3000 DED hybrid, een Lasertec 12 SLM 3rd generation, een Lasertec 65 DED hybrid en een Lasertec 30 Dual SLM.
Via DfAM (design for additive manufacturing) stellen DMG Mori-ingenieurs op maat gemaakte additieve ontwerpen voor complexe werkstukken voor en kunnen ook testen worden uitgevoerd.
De machinebouwer biedt tevens randapparatuur aan, zoals poederopslagunits en 3D-scanners, voor pre- en post-depositieprocessen.
Zo krijgt de klant een indruk van de volledige procesketen, van ontwerp tot instelling en evaluatie.
Trainingsmateriaal en eigen werkstukmonsters

Daarnaast zijn er AM-trainingsmateriaal en meer dan 30 werkstukmonsters te zien, waaronder componenten die DMG Mori in eigen machines toepast.
Zo is onder meer de met SLM geproduceerde, lichtere aluminium grijperkop van het Robo2Go robotsysteem, een rvs manifold voor een turret en een freeskop van gereedschapsstaal met geïntegreerde koelkanalen te zien.
Bij DED gaat het onder meer om een rvs rocket nozzle, een bimetalen warmtewisselaar en een turbinebehuizing van Inconel en brons.
Wereldwijde ontwikkelhub voor AM
Het nieuwe AM Innovation Center in Nara dient als een wereldwijde ontwikkelhub voor AM-toepassingen.
Verder is DMG Mori onlangs een gezamenlijk onderzoeksproject gestart met de Keio University in een industrie-academische samenwerking.
DMG Mori breidt tevens het aantal eigen AM-toepassingen uit, naar conceptueel ontwerpen en in-house productie van de eigen belangrijkste componenten.
“Met onze knowhow verbeteren we de functionaliteit van werkstukken en stimuleren we innovaties bij klanten.”