Ga naar hoofdinhoud

DMG Mori last en freest in één opspanning

DMG Mori toonde op de Euromold een vijfassig freescentrum gecombineerd met een laser voor het oplassen van metaal. Met de Lasertec 65 gaat DMG Mori zich richten op Additive Manufacturing.

De Lasertec 65 maakt het mogelijk om een werkstuk in één opspanning met meerdere lagen op te bouwen. Tussen het oplassen door kan het werkstuk gefreesd worden en dat biedt nieuwe mogelijkheden voor de vervaardiging van complexe metalen onderdelen. De kop van de 2kW diodenlaser is uitgerust met een HSK opname waardoor een wissel tussen freesgereedschap en laser snel en geautomatiseerd plaats kan vinden.

DMG Mori Lasertec 65 (2).JPG

Werkstukken kunnen door de combinatie van lassen en frezen op één machine en met één opspanning geproduceerd worden (foto’s: Tim Wentink)

 

Metaalpoeder

Bij het laseroplassen wordt metaalpoeder laag voor laag op het basismateriaal geplaatst en versmolten. Hierdoor ontstaat een vaste lasverbinding en ontstaat er een extra laag op het werkstuk dat vervolgens gefreesd kan worden. Het voordeel van dit principe is dat het tot twintig keer sneller gaat dan bij poederbed technologieën (3D metaalprinten).

DMG Mori Lasertec 65 (3).JPGHet voordeel van het oplassen en frezen in één machine is dat er veel toepassingen voor zijn. Zo kunnen complexe werkstukken en prototypes snel gemaakt worden. Ook zijn er in de reparatiesector toepassingen te vinden zoals voor het repareren van dure matrijzen en turbinecomponenten. Daarnaast is het mogelijk om met de Lasertec 65 van DMG Mori achteraf nog een extra deel op een bestaand onderdeel aan te brengen. In Nederland heeft DMG Mori een eigen vestiging in Veenendaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven