Ga naar hoofdinhoud

DMG demonstreert compleetbewerken

Compleetbewerken is onmiskenbaar een van de speerpunten binnen de metaalindustrie. Om verspanend Nederland bij te praten over het onderwerp en de stand der techniek heeft DMG / Mori Seiki Benelux in Veenendaal er medio september een roadshow aan gewijd.

Tijdens de roadshow werden de mogelijkheden van compleetbewerken gedemonstreerd op een DMU 65 Monoblock FD. In feite een vijfassige freesmachine waarbij onder de draaizwenktafel een motor is aangebracht die zorgt voor de ‘direct drive’-rotatie van de tafel, in dit geval tot een maximaal toerental van 1200 toeren per minuut, een koppel van 1000 Nm en een maximale belasting van 600 kg.

 

Roadshow DMG / Mori Seiki

Het demonstratiedeel van DMG / Mori Seiki tijdens de roadshow in Veenendaal (foto’s: Jan Oonk)

 

Fantasieproduct

Tijdens de roadshow werd het compleetbewerken gedemonstreerd aan de hand van een fantasieproduct met veel gaten, kamers en contouren. In totaal bestond de hele cyclus uit meer dan vijftig individuele bewerkingen, inclusief afbramen. De gebruikte staalsoort tijden de demo was C45. De eerste opspanning was een Rota-S plus 500 klauwplaat van Schunk, die via een Vero-S NSL turn nulpuntspansysteem was bevestigd op de draaitafel.

 

Doorn

Bij de tweede opspanning werd gebruik gemaakt van een zogenoemde Hydrodehn spandoorn, waarbij het product vanuit de kern wordt opgespannen door de uitzetting van de doorn met behulp van hydraulische druk. Op die manier wordt een hoge rondloopnauwkeurigheid bereikt binnen 0,005 mm (zonder tussenbus).

 

Sinumerik

Ook Schunk (opspanningen), LMT en Horn (gereedschappen) en Siemens (software voor besturing en simulaties) waren bij de roadshow betrokken. LMT wordt in Nederland vertegenwoordigd door Hagro in Schaijk, Horn door Hersbach in Schiedam. Zo werd tijdens de demonstratie gebruik gemaakt van de nieuwe Sinumerik Operate bedienersinterface, inclusief toolmanagement, in-proces meetcycli en simulatiemogelijkheden.

 

In een komend nummer van Metaal Magazine in een artikel meer informatie over de roadshow van DMG / Mori Seiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven