Ga naar hoofdinhoud

Directe programmering bij Motoman lasrobot

Met de aanschaf van de nieuwe Yaskawa/Motoman lasrobot MA 1900 met DX100 besturing heeft Matador in Helvoirt een geavanceerde lasrobot in huis gehaald. De stroombron kan direct over de robotteachbox worden geprogrammeerd. Voor de lasspanning zorgt de nieuwe stroombron Powerwave I-400 met draadkoffer 4R90 van Lincoln Smitweld welke is gekoppeld aan de Motoman besturing DX 100.

Om de lasrobot volledig over de teachbox van de robotbesturing te kunnen aansturen, is er een nieuwe interface ontwikkeld. Samen met het nieuwe slangenpakket en de lastoorts van de firma TBI biedt Yaskawa/Motoman met dit pakket een zeer klantvriendelijke oplossing voor het snel en efficiënt instellen van de lasrobot. “Voor ons is het snel en foutloos in kunnen stellen van de lasrobot van levensbelang”, aldus Ir. Paul Belgers, algemeen directeur van Matador, producent van o.a. kruiwagens, steekwagens en professionele bedrijfshulpmiddelen.

 

“Ons pakket producten is enorm uitgebreid. Niet alleen leveren wij een scala aan eigen producten onder de naam Matador, ook met Metaalmaatwerk (OEM) leveren wij een breed pakket oplossingsgerichte producten, waarbij wij vrijwel alles onder één dak kunnen uitvoeren. Ons productiebeleid is er op gericht om met name instelkosten tot het uiterste minimum te beperken, waardoor deze niet, of nauwelijks doorwerken in de productprijs. Met de investering in de nieuwe Yaskawa/Motoman MA 1900 lasapplicatie kunnen wij ons doel, met betrekking tot het lassen aardig bereiken”.

 

Matador Motoman

Ir. Paul Belgers, algemeen directeur van Matador bij de nieuwe Motoman MA1900 robotlasapplicatie (foto: Matador)

 

Meerdere lasrobots, één besturing

“Wij hebben speciaal voor Yaskawa/Motoman gekozen om een aantal redenen”, aldus Paul Belgers. “Ten eerste willen wij straks meerdere lasrobots aan kunnen sturen met één besturingsunit, zodat we meerdere robots kunnen koppelen aan één product. Verder is naast het snel kunnen instellen van de hele robot, inclusief het programmeren van de stroombron, belangrijk, dat de toorts, inclusief het in de bovenarm van de robot geïntegreerde slangenpakket, 360 graden kan ronddraaien, omdat wij nogal wat 3D producten hebben waar de toorts diep in moet kunnen manoeuvreren.

En als derde heeft Yaskawa/Motoman een uitstekende naam bij de grote bedrijven in de wereld, niet in de laatste plaats wat betreft de perfecte service en begeleiding.”

 

“Wij hebben al jaren een ruime ervaring met lasrobots, zoals ABB, Panasonic en OTC. In Nederland waren wij de eersten, samen met DAF, die met lasrobots ging werken; wij hebben dus uitstekend vergelijkingsmateriaal”,  vervolgt Paul Belgers.

Bij de huidige lasapplicatie is gekozen voor een combinatie met aan één zijde een vaste werktafel met opspanframe waarop lasmallen kunnen worden geplaatst. Aan de andere zijde staat een voordraaitafel van het type RVE met twee werkstations, uitgerust met een vaste werkblad-opspanvoorziening. Eventueel kan in een later stadium de vaste opspantafel vervangen worden door een horizontale werkstukmanipulator. “Voor ons is de productieflexibileit van groot belang, gezien het aantal nieuwe producten die wij regelmatig op de markt brengen”.

 

Verbeterde marktpositie

Het in 1895 opgerichte bedrijf Matador is sinds 1952 gevestigd aan de Torenstraat in Helvoirt en is, met thans 75 medewerkers, in de loop van de tijd uitgegroeid tot een gerenommeerd productiebedrijf op het gebied van het bewerken van stalen buizen, platen, profielen en constructies.

Daarnaast is Matador producent en exporteur van eigen merk kruiwagens, steenkruiwagens, bedrijfshulpmiddelen en steekwagens en heeft Matador exclusieve Europese distributeursrechten voor een aantal gerenommeerde fabrikanten uit Japan, Taiwan en USA.

 

“Sinds de oprichting van een Franse vestiging in Frankrijk eind 2008, is onze marktpositie in dat land aanzienlijk verbeterd”, vervolgt Paul Belgers. “Overigens zien wij over de hele linie thans een behoorlijke stijging van de export, met name van de nieuwe producten die wij onlangs op de markt hebben gebracht. Hadden we voorheen slechts een exportpercentage van 10%, thans is die gestegen naar 45%. Mede met de investering van de nieuwe MA 1900 lasrobot van Yaskawa/Motoman kunnen we de groei in ieder geval adequaat opvangen”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven