Ga naar hoofdinhoud

Dertiende Demoweek: productie-efficiëntie uit vele invalshoeken

Met het RXP801Z2 bewerkingscentrum van Röders (Dymato) kunnen werkstukken in één opspanning zeer nauwkeurig worden bewerkt (foto's: Demoweek)

Van dinsdag 17 maart tot en met vrijdag 20 maart organiseren acht bedrijven in Veenendaal en Ede voor de dertiende maal de Demoweek. Deze keer heeft de gezamenlijke presentatie als motto ‘Efficiëntie in iedere dimensie’ meegekregen. Deelnemers aan het tweejaarlijkse verspaningsevenement zijn: Bemet International, Bendertechniek, Cellro, DMG Mori Nederland, Dormer Pramet, Dymato, Heidenhain Nederland en Mitutoyo Nederland. Thema’s tijdens de Demoweek zijn automatisering, precisiebewerking, multitasking, meettechniek, additive manufacturing en besturingstechniek. Ook is er aandacht voor opleidingen en onderhoud.

Bezoekers aan de dertiende Demoweek krijgen een veelzijdig programma voorgeschoteld met als rode draad verspaningstechnologie. DMG MOri Nederland, Bendertechniek en Dymato demonstreren een dwarsdoorsnede uit hun machineprogramma’s. Importeur Bendertechniek presenteert o.a. een groot bewerkingscentrum uit de ‘Extreme’ serie van Ibarmia, met een Y-as van 1000 mm en NC-draaitafel. De efficiëntie komt hier naar voren in het pendelconcept, waarbij het ene werkstuk kan worden opgespannen terwijl het andere in bewerking is. Vele opties maken aanpassing aan specifieke klantenwensen mogelijk. Bendertechniek showt ook een geavanceerde machine van Additive Manufacturing fabrikant EOS.

Een Xcelerate systeem van Cellro gekoppeld aan een DMG bewerkingscentrum, zoals geëxposeerd op de afgelopen AMB te Stuttgart
Een Xcelerate systeem van Cellro gekoppeld aan een DMG bewerkingscentrum, zoals geëxposeerd op de afgelopen AMB te Stuttgart

Voor het eerst onder de naam DMG Mori presenteren de gefuseerde Duitse en Japanse fabrikant zich op de Demoweek, o.a. met de compacte draaifreesmachine NTX 1000 voor vijfassige, zeszijdige bewerking. Hier zit de efficiëntie in de combinatie van bewerkingen op één machine. Highlights: B-as, Y-as, hoofdspil (20.000 toeren), NC-tegenspil, Direct-Drive technologie, geïntegreerde werkstukhandling.

De bewerkingsruimte van de compacte draaifreesmachine NTX 1000 van DMG Mori
De bewerkingsruimte van de compacte draaifreesmachine NTX 1000 van DMG Mori

Bij Dymato zien we efficiëntie bij de nieuwe ‘hybride’ 2-spilmachine RXP801Z2 van Röders, voor precisiebewerking in één opspanning. De ene spil wordt ingezet voor frezen óf coördinaatslijpen en de andere – luchtgelagerde, tot 90.000 toeren – voor microbewerking van b.v. kleine boringen. Ook efficiënt is de CoreHold-technologie van Mitsubishi Electric op de nieuwe MP en MV-R draadvonkmachines. Bij het snijden brengt de machine kleine stukjes messing – uit de draad, als een soort hechting – bij het product aan, zodat dit na afloop gemakkelijk losgetikt kan worden. Dit bespaart veel tijd.

Op vele bewerkingsmachines worden ook ditmaal weer de gereedschappen van Dormer – tegenwoordig Dormer Pramet, vanwege de samenwerking met de gerenommeerde Tsjechische wisselplatenfabrikant – gedemonstreerd. Efficiëntie wordt geboden met de nieuwe volhardmetalen frezen vanwege de brede inzetbaarheid. Andere noviteiten zijn een serie materiaalspecifieke tappen uit de ‘Shark-Line’, een mogelijkheid voor diepgatboren in de MP-X boorreeks en een nieuwe Tool Box-app.

Het hybride tastsysteem TS 460 van HEIDENHAIN biedt twee mogelijkheden voor signaaloverdracht

Het hoofdthema bij Cellro en Bemet is automatisering. Cellro demonstreert de mogelijkheden van de twee jaar geleden geïntroduceerde Xcelerate. Dit flexibele en gemakkelijk verplaatsbare automatiseringssysteem verandert de bewerkingsmachine in een efficiëntie productiecel met geringe bemanningseisen. De Xcelerate is gebouwd op een universele basistechnologie die met modules verder kan worden uitgebouwd. Dit concept biedt de flexibiliteit om efficiënt tot wel 24/7 door te kunnen produceren. Door de vervangbare modules zijn aanpassingen aan andere producten en functies relatief eenvoudig, wat de Xcelerate ’toekomstbestendig’ maakt.

Bemet introduceert een concept om in maakindustrie-bedrijven het volledige productieproces te automatiseren, van offerte tot factuur. Met het ERP-pakket Plan-de-CAMpagne, het CAD/CAM-programma TopSolid en APM (Advanced Production Managementsystem) ontstaat de mogelijkheid om het gehele bedrijfsgebeuren te automatiseren, waarbij apps de juiste informatie op het juiste moment naar de medewerkers toebrengen. Bekijk hieronder een video van de opening van de demoweek in 2013. Hier zijn meer video’s te vinden van de demoweek.

Efficiëntie ook bij Mitutoyo, waar bezoekers aan de showroom in de nieuwe locatie kennis kunnen maken met het ‘laagdrempelige’ Quick Image 2D vision meetsysteem voor contactloos meten in de productieomgeving. Met één druk op de knop wordt het op de meettafel geplaatste werkstuk herkend, automatisch uitgericht en alle in beeld zijnde kenmerken volautomatisch gemeten. Dit gaat snel en voorkomt fouten. Via de rood-groene kleurenindicatie ziet de bediener in één oogopslag of het product aan de eisen voldoet. Verder laat Mitutoyo met MiCAT Planner zien dat er bij het opstellen van meetprogramma’s voor coördinatenmeetmachines nog belangrijke tijdwinst is te halen.

Tenslotte speelt ook Heidenhain in op het thema van deze Demoweek, en wel met ‘Dynamic Efficiency’ en ‘Dynamic Precision’. Dynamic Efficiency omvat drie optionele functies om efficiënter te frezen, bijvoorbeeld Active Chatter Control, een regelfunctie om ‘chatter’ (ratelen) bij de voorbewerking onder zware freeskrachten te beperken. Zo kunnen de snijkracht, de verspaningscapaciteit en de standtijd van het gereedschap worden opgevoerd. Ook wordt de machine minder zwaar belast. Ook Dynamic Precision kent drie opties, gericht op een hoge nauwkeurigheid bij dynamische baanbewegingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven