De Valk 3D-print compacte warmtewisselaar • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

De Valk 3D-print compacte warmtewisselaar

HyGear heeft het compacte brandstofcelsysteem ontwikkeld (foto's: HyGear/De Valk)

Machinefabriek De Valk in Valkenswaard heeft door middel van 3D-metaalprinten compacte warmtewisselaars voor maritieme toepassing geproduceerd. De wisselaars worden binnenkort geïntegreerd in een brandstofcelsysteem van HyGear. Eind 2015 zal het systeem getest worden.

Machinefabriek De Valk is gespecialiseerd in de fabricage van mechanische componenten en de assemblage van modules en machines. Ook beschikt ze over een cleanroomfaciliteit. De nieuwste ontwikkeling is 3D-metaalprinting (metalen zoals titanium en roestvast staal). De Valk heeft de beschikking over twee state machines en randapparatuur die nodig is voor o.a. 3D-scannen, meten en analyseren.

Compact

Warmtewisselaars in brandstofcelsystemen kunnen dienen om waterstofhoudende gasstromen af te koelen door tegelijkertijd water te verdampen en te laten reageren met de primaire brandstof zoals LPG of aardgas. Een andere toepassing van de warmtewisselaars is het regelen van de temperatuur van het koelmiddel van de brandstofcel. Conventionele warmtewisselaars zijn veelal te groot voor de toepassing voor maritieme toepassing. Na verkenning van diverse productiemethodes bleek 3D-printen een  geschikte oplossing. 3D-printen is een productiemethode waarmee het onderdeel zowel compact als gedetailleerd geproduceerd kan worden.

HyGear

In de maritieme sector kunnen compacte brandstofcelsystemen zorgen voor de aandrijving van kleinere schepen ofwel voor de gehele energievoorziening aan boord. Brandstofcelsystemen worden aangedreven door waterstof. Hierdoor worden aan boord geen emissies uitgestoten. Bovendien is deze vorm van aandrijving muisstil, in tegenstelling tot diesel of benzinemotoren. De grootste technische uitdaging is het systeem zo klein mogelijk te maken, aangezien de ruimte aan boord beperkt is. 3D-printen van metaal is een oplossing. HyGear heeft het compacte brandstofcelsysteem ontwikkeld.

Met 3D-printen kunnen complexe en compacte metalen componenten vervaardigd worden
Met 3D-printen kunnen complexe en compacte metalen componenten vervaardigd worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven