Duurzaamheidsinformatie verzamelen en delen wordt voor steeds meer technologische- en maakbedrijven noodzakelijk. Met de Europese CSRD (corporate sustainability reporting directive) moeten zij aangeven hoe ze omgaan met mens, milieu en bestuur. Zelfs bedrijven die niet verplicht zijn om te rapporteren, krijgen er toch mee te maken, omdat hun klanten, financiers of andere ketenpartners die duurzaamheidsinformatie nodig hebben. FME en Koninklijke Metaalunie hebben, met BOVAG, voor leden een toegankelijke, praktische CSRD-tool ontwikkeld.
De CSRD-tool is speciaal afgestemd op bedrijven in de technologische industrie en de (mkb)-maakindustrie. Daarmee wordt gezorgd dat ondernemers overzicht houden, niet onnodig worden belast en toch voldoen aan de eisen die steeds vaker op ze afkomen.
Met de nieuwe CSRD-tool kan worden voldaan aan de CSRD-wetgeving. Grote bedrijven zijn verplicht volgens CSRD-richtlijnen te rapporteren vanaf 2026 over het boekjaar 2025. Maar vanaf 2027 gaat die verplichting voor steeds meer bedrijven gelden.
Metaalunie raadt aan om nu al de eerste stappen te zetten. Uit ervaring blijkt namelijk dat je één of twee verslaggevingsjaren nodig hebt om informatie goed en veilig uit systemen te halen.
Ga je niet of niet op tijd aan de slag met CSRD? Dan kan dit volgens Metaalunie leiden tot een achterstand op je concurrentie, het verlies van klanten of op termijn zelfs tot problemen met je financiers.
Eén keer aanleveren, vaker gebruiken
De CSRD-tool maakt het mogelijk om gestructureerd en efficiënt duurzaamheidsinformatie te verzamelen en te delen.
Zo kunnen ondernemers met één keer data invoeren voldoen aan meerdere informatieverzoeken. Denk aan vragen van klanten, financiers of andere ketenpartners.
De nieuwe CSRD-tool heeft als belangrijkste voordeel dat het aansluit op de CSRD-vereisten en ook erkend wordt door banken en verzekeraars. Het is het gebaseerd op een bestaande en succesvolle aanpak uit de mobiliteitssector.
Het mooie is ook dat de tool alleen de benodigde datapunten bevat, dus geen onnodige vragen stelt. Het is speciaal aangepast aan de praktijk van bedrijven in de technologische en MKB-maakindustrie.
Eenvoudig, praktisch en duidelijk
Door bestaande oplossingen slim aan te passen aan de verschillende sectoren, is een werkbaar, praktisch hulpmiddel ontstaan dat bedrijven echt vooruithelpt.
“Onze leden willen duurzaam ondernemen, maar hebben behoefte aan overzicht en praktische houvast”, zegt Marco Workel, algemeen directeur FME.
“Met deze tool bieden we hen precies dat: een beproefd hulpmiddel dat overzicht schept én aan de wet voldoet.”
“De regeldruk voor ondernemers is al ongekend hoog”, geeft Jos Kleiboer, directeur Beleid Koninklijke Metaalunie, aan. “Daar komt dan een complexe wet als de CSRD weer bovenop.”
“De rapportageplicht kunnen we niet wegnemen, maar we kunnen het wel eenvoudiger maken. Deze tool doet dat: een beproefd hulpmiddel dat overzicht geeft én aan de regels voldoet.”