Controle- en hygiëneprocedures, ook bij werkkleding • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Controle- en hygiëneprocedures, ook bij werkkleding

Kwaliteitscontroles worden eerst uitgevoerd op partijen stof die overeenkomen met de partijen die voor de beschermende kleding worden gebruikt.

Veiligheids- en hygiënevoorschriften moeten óók voor werkkleding volledig worden nageleefd. Alleen een professionele textieldienstverlener kan garanderen dat dat juist gebeurt, stelt Mewa. Het bedrijf biedt met haar uitgebreide servicesysteem vanuit 45 locaties in heel Europa werkkleding aan, inclusief verzorging, onderhoud, opslag en logistiek.

Beschermende kleding dient bovenal te voldoen aan de specifieke veiligheidseisen die gelden op de betreffende werkplek. Maar behalve veilig zijn moet de beschermende kleding ook veilig blijven, geeft de marktleider in textieldienstverlening aan.

“Een goed onderhoud is dus belangrijk zodat ze ook na het wassen haar beschermende functie behoudt”, legt Mewa uit.

“Bovendien moeten de wasprocessen een hoog hygiëneniveau waarborgen – een belangrijk detail, vooral tijdens een pandemie.” Textieldienstverlener Mewa geeft aan aan beide eisen te voldoen. “En dit volgens de hoogste kwaliteitsnormen.”

Op de testbank

Mewa past een uitvoerig inspectieproces toe om de veiligheid van de kledingdrager en de rechtszekerheid voor de werkgever te vergroten.

Daarvoor heeft de textieldienstverlener een omvattend kwaliteitsproces ontwikkeld, van de keuze van de stof, via het onderhoud en de functionele controle van de kleding tot aan de documentatie van alle processen.

De stof voor de productie van een eigen collectie wordt nog voor het gebruik in het eigen technisch centrum gecontroleerd. Dit materiaal ondergaat minimaal 30 wasbeurten voordat het verwerkt en vervolgens nog eens getest wordt.

Voor en tijdens het gebruik controleert Mewa zelf de stoffen. Bovendien worden er steekproeven genomen om textieleigenschappen zoals slijtvastheid, scheurvastheid en kleurechtheid te testen.

“De kwaliteitscontroles van het textielmateriaal gebeuren niet met gehuurde kledingstukken, maar rechtstreeks met partijen stof die overeenkomen met de partijen die in onze kleding worden gebruikt”, legt Thomas Hell, technisch directeur bij Mewa Italië, uit.

Gecontroleerd, gerepareerd/vervangen en geregistreerd

Zodra de kleding in gebruik genomen is, wordt elk kledingstuk na elke wasbeurt gecontroleerd en zo nodig gerepareerd of vervangen. Ten slotte worden alle processen digitaal geregistreerd en gedocumenteerd.

In de wasserij wordt elk kledingstuk door speciaal opgeleid personeel geïnspecteerd. Dit gestandaardiseerde proces wordt ondersteund door technische hulpmiddelen: er worden fysieke randpatronen gebruikt om het textiel en de kleuren op elkaar af te stemmen, en er wordt gebruikgemaakt van een lichtbril om de reflecterende eigenschappen te controleren.

Zo zorgt Mewa ervoor dat de kledij die aan de klant geleverd wordt, ook na herhaaldelijk wassen de vooropgestelde beschermende functie vervult.

Gedigitaliseerd inspectieproces

Het automatische testsysteem voor hogezichtbaarheidskleding. Dit garandeert beter en nauwkeuriger dat hoge zichtbaarheidskleding ook na het wassen nog aan de hoge veiligheidseisen voldoet. Het testsysteem is ontwikkeld door Mewa en het Fraunhofer-Instituut.

Speciaal voor hogezichtbaarheidskleding heeft Mewa Research een gepatenteerd en innovatief geautomatiseerd testsysteem ontwikkeld dat het inspectieproces digitaliseert, waardoor het nog betrouwbaarder wordt.

Verwacht wordt dat dit systeem tegen 2023 in alle Mewa-vestigingen zal worden toegepast.

Gecertificeerde hygiëne

Bescherming is een belangrijk uitgangspunt. Maar – zeker in coronatijden – moet er ook bijzondere aandacht uitgaan naar de manier waarop de werkkleding wordt gewassen, zodat ze na het verzorgingsproces aan hoge hygiënische standaarden voldoet en weer veilig aan de klant kan worden geleverd.

Mewa werkt hiervoor volgens het Rabc-systeem (risk analysis and biocontamination control system) en de bijbehorende Europese norm EN 14065.

Als in voedselproductie

Binnen het hygiënebeheer gelden de specificaties van DIN EN 10524 voor de voedingssector. Elk kledingstuk – ook beschermende kleding – is hierdoor zó hygiënisch dat het ook in de voedselproductie zou kunnen worden gedragen.

Alle Mewa-vestigingen zijn daarom ook voorzien van het wfk-keurmerk, dat aangeeft dat de kleding ook in hygiënegevoelige ruimtes kan worden gebruikt.

Te verwachten vuilbelasting

De kleding wordt gewassen bij temperaturen tussen 60 en 75 °C, waardoor virussen en bacteriën volledig worden geïnactiveerd (foto’s: Mewa).

De kleding wordt gewassen bij temperaturen tussen 60 en 75 °C, samen met een aangepaste dosering ontsmettingsmiddelen, waardoor virussen en bacteriën volledig worden geïnactiveerd.

Vooraf wordt in alle Mewa-vestigingen rekening gehouden met de verwachte vuilbelasting en worden de wasprocessen daarop afgestemd om alle vuil zo goed mogelijk te kunnen verwijderen.

Bovendien worden zo nodig wastesten uitgevoerd om de best mogelijke prestaties te bepalen. Nadat het vuil verwijderd is, worden in het wasproces de nodige bijkomende procesverrichtingen uitgevoerd (zoals ontsmetting, afwerking met zuurbescherming).

Consequente microbiologische controle

De hygiëneketen loopt door tot aan de terugzending aan de klant. “Een essentieel onderdeel”, vervolgt Hell, “is de consequente microbiologische controle van de droge goederen en de waszakken vlak voor de aflevering aan de klant.”

“Volgens de certificatievoorschriften moeten de inspecties regelmatig worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door het nemen van zogenoemde swab-monsters of het onderzoeken van het waswater op hygiënische kwaliteit.”

Passende tegenmaatregelen en follow-up

“Bij anomalieën worden op basis van het hygiënebeheerssysteem passende tegenmaatregelen genomen, gevolgd door een follow-up-inspectie.” Op deze manier kan Mewa ervoor zorgen dat zowel de beschermende functie als de hygiënenormen van het hele servicesysteem worden nageleefd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven