De EuroMold 2012 liet zien dat na de industrie nu ook consumenten razend enthousiast zijn over de mogelijkheden van 3D-printing. Metaal Magazine zag in Frankfurt (D) een aantal veelbelovende instapmodellen. ‘’3D-printing democratiseert’’.
We gaan de komende jaren een revolutie meemaken op het gebied van 3D-printing. Vanuit de consument zal een enorme push ontstaan richting leveranciers om goedkope en goed toegankelijke apparatuur te leveren voor 3D-printing. De markt voor de instapmodellen concentreert zich op FDM, het laagje voor laagje opbouwen van een model met behulp van een kunststof-draadje dat geëxtrudeerd wordt.
De Cube van 3D Systems in actie tijdens de EuroMold 2012. Aan deze wifi-printer hangt een prijskaartje van euro 1.199 (foto’s: Reinold Tomberg)
Democratisering
Na ons het bezoek aan de EuroMold 2012 zijn we overtuigd dat we de komende jaren veel gaan meemaken op het gebied van 3D-printing. Of zoals exposanten van de EuroMold zeggen ‘’3D-printing democratiseert’’. Een mooi neveneffect is uiteraard dat voor maakbedrijven er geen enkele belemmering meer is om voor pakweg 1000 euro tot 2000 euro óók een consumentenprinter aan te schaffen. Wellicht als een soort wegbereider voor additieve opgroeitechniek in het eigen bedrijf. Al spelend kom je vanzelf uit bij het serieuze werk. In het komend nummer van Metaal Magazine in een artikel meer informatie over 3D-printing en meer foto’s van instapmodellen.
De Fabbster werd op de beurs aangeboden voor euro 999. De printer wordt als een bouwpakket geleverd. Het is een zogeheten SDM-printer (Stick Depositon Molding)
De consumentenprijs voor de Replicator 2 van Makerbot is euro 2250. Op een bijbehorende site zijn intussen meer dan 28.000 modellen en projecten kostenloos beschikbaar voor een gebruiker