Conferentie: AI in productie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Conferentie: AI in productie

Dankzij machine learning kunnen complexe data van verschillende sensoren worden begrepen en gebruikt voor process control (foto Fraunhofer ILT).

Waar lasnaden bij de productie van auto’s in het verleden alleen met steekproeven werden gecontroleerd, gebeurt dat nu met kunstmatige intelligentie (AI). Op de tweede conferentie ‘AI for Laser Technology’, op 28 en 29 september, bespreken deelnemers hoe kunstmatige intelligentie momenteel wordt toegepast in de verwerking van lasermaterialen. Vanwege de huidige regelgeving vindt de conferentie online plaats.

Onderzoekers en fabrieksingenieurs, softwareontwikkelaars en machinebouwers ontmoeten elkaar online tijdens de conferentie van Fraunhofer ILT en zullen ideeën uitwisselen.

Tijdens de eerste ‘AI for Laser Technology’, twee jaar geleden, was de vraag nog vooral waar in de productie kunstmatige intelligentie kon worden gebruikt. Intussen is de ontwikkeling ervan zo snel gegaan dat al veel ideeën op de productievloer zijn terechtgekomen.

100% kwaliteitscontrole

Verschillende trends komen samen: fabrikanten hebben bijvoorbeeld behoefte aan 100% kwaliteitscontrole. Nu AI bij de controle in de autoproductie haar intrede heeft gedaan, kan de kwaliteit ter plaatse voor elk afzonderlijk onderdeel met hoge precisie gecontroleerd worden. Zo zijn mogelijke productiefouten snel op te sporen.

Wel is hiervoor in-line process-diagnostiek nodig. Deze is de afgelopen jaren ontwikkeld. De verwerking van de stroom data die dit realtime oplevert, is het domein van AI. Dat werd ook pas mogelijk met moderne computertechnologie.

“Op de ‘AI for Laser Technology’ conferentie willen we dit jaar juist deze trends en de stand van de techniek bekijken en bespreken”, vat Peter Abels van Fraunhofer ILT in Aken het doel samen. Hij en zijn team organiseren de conferentie.

Ook in complexe data

AI kan op verschillende manieren gebruikt worden in de productie. Vaak begint het met het analyseren van beeld- of andere data. Met een menselijke ‘leraar’ kan AI zelfs in complexe data structuren herkennen.

Zo kan AI afwijkingen van een vooraf bepaald optimum in een vroeg stadium detecteren, waardoor bijsturing van de processen mogelijk wordt. Het hoogste niveau wordt bereikt wanneer de registratie en verwerking van data worden gecombineerd met procesbesturing, tot een volledig autonoom proces

Mede-organisator Christian Knaak van Fraunhofer ILT komt met een concreet voorbeeld om dit te  demonstreren: “We waren in staat om de resultaten in 3D-metaalprinten aanzienlijk te verbeteren met AI.”

Bij het laserpoederbedfusion proces is het oppervlak van de onderdelen in elke laag gefotografeerd met een hoge-resolutie HDR-camera. Met de beelddata worden 2 effecten gemeten en vastgelegd: de mogelijke vervorming van het onderdeel tijdens het proces en de ruwheden op het oppervlak.

Hierdoor kunnen defecten tijdens de productie worden geclassificeerd. Met behulp van AI kunnen laserparameters echter ook tijdens het proces specifiek worden gewijzigd om dynamisch te reageren op veranderingen in de processtatus. De kwaliteit van de onderdelen wordt verbeterd en defecten worden voorkomen voordat ze optreden.

End-to-end proces- en kwaliteitscontrole.

De presentaties op de “AI for Laser Technology Conference” van dit jaar zullen zich dan ook richten op het verzamelen en verwerken van gegevens van productieprocessen zoals laserlassen. Een belangrijk doel hierbij is end-to-end proces- en kwaliteitscontrole.

Een tweede focus ligt op AI-gebaseerde controleprocessen. Daarnaast zal de conferentie ingaan op de ontwikkeling van AI-software in diverse toepassingen. Hier stelt AI gebruikers niet alleen in staat om productieprocessen te optimaliseren in de richting van zero-defect productie. In processen met veel complexe gegevens, zoals de ontwikkeling van moderne optica, vermindert AI ook de complexiteit. Ontwikkelingsprocessen worden duidelijker, vastberadener en minder afhankelijk van de intuïtie van individuele experts.

Meer informatie:

AI for Laser Technology Conference

Bekijk het programma en registreer voor het evenement

Behalve de technische presentaties worden de laboratoria van het Fraunhofer Instituut voor Lasertechnologie ILT opengesteld voor virtuele rondleidingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven