Cobotlijn voor flexibele autonome productie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Cobotlijn voor flexibele autonome productie

Hanwha komt met de nieuwe HCR-A (advanced) cobotlijn. Daarmee maakt de machinebouwer het smart factory-concept concreet voor mkb-bedrijven. De HCR-A cobot biedt 3D-vision op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Met deze bouwsteen kan elk maakbedrijf een deel van de productie automatiseren en zijn eigen smart factory van morgen bouwen, geeft het bedrijf aan.

Cobots werden enkele jaren geleden gepresenteerd als het maatje voor de operator. De extra hand die je soms nodig hebt;  of het nu om lassen, assembleren of verpakken gaat.

Ook in productieomgeving

Ondertussen heeft de cobot zich ook een positie verworven als flexibele automatiseringsoplossing in de productieomgeving. “De cobot kan immers eenvoudig verplaatst worden omdat er maar één kalibratiepunt nodig is”, zegt Wouter Tel, product specialist Robotics bij Dymato, dealer van de Hanwha HCR cobots.

“En dankzij de intuïtieve bediening programmeren medewerkers zonder robotervaring de cobot snel voor een andere taak.”

Hoger gepositioneerd

De Koreaanse producent introduceert nu de HCR-A (advanced) lijn. De drie nieuwe cobots (draaggewichten van maximaal 3, 5 en 12 kg en reikwijdtes van 630 tot 1.300 mm) gaan verder dan de eerste serie.

Zowel op technisch vlak als qua toepassingen positioneert Hanwha de HCR-A serie op een hoger niveau.

End-of arm toevoegingen

Wat niet verandert bij de HCR-A reeks is de intuïtieve bediening voor onervaren gebruikers. Met enkele parameters programmeren zij de cobot voor een nieuwe taak. Meer ervaren gebruikers lezen zelfgemaakte plug-ins in de besturing in.

Voor de nieuwe HCR-A cobot biedt Hanwha een gratis SDK kit (software development kit) aan, waarmee system integratoren de software voor bepaalde end- of arm toevoegingen eenvoudig kunnen integreren in de besturing. Zo neemt de implementatietijd verder af.

Robot Visual Safety

Qua veiligheid blijft de HCR-A een van de meest veilige cobots. Ze voldoen standaard aan het hoogste veiligheidsniveau, ISO 13489-1 Cat3 PLD 3.

Bij de HCR-A serie voegt Hanwha daar nog Robot Visual Safety als optie aan toe. Een camera scant de omgeving en zodra iemand te dichtbij komt, vertraagt de cobot of stopt de beweging helemaal.

“Met name voor toepassingen waarin de cobot zwaardere gewichten verplaatst is dit een goede optie”, zegt Tel. Zeker in combinatie met de optie om softwarematig bij de HCR-12A de snelheid met 20% te verhogen.

Hogere herhaalnauwkeurigheid

De HCR-A serie haalt een hogere herhaalnauwkeurigheid. Deze is ±0,05 mm voor de HCR-3A en 5A en ±0,07 mm voor de HCR-12A.

Om deze nauwkeurigheid gedurende langere tijd in de productie te waarborgen, kan de HCR-A serie uitgebreid worden met Robot Positioning Compensation, oftewel Machine Tending Automation.

De cobot wordt dan uitgebreid met een 2D camera die het markeringspunt in de machine scant. Is de positie van de cobot licht verschoven, bijvoorbeeld omdat iemand er tegenaan heeft gestoten, dan compenseert de besturing hiervoor automatisch. Bij het beladen van CNC-machines of het palletiseren worden hiermee fouten voorkomen.

Willekeurig grijpen dankzij 3D-vision

De maakindustrie zet cobots dikwijls in om machines te beladen en ontladen. Om de cobot nog flexibeler inzetbaar te maken, heeft Hanwha het Robot AI Vision systeem ontwikkeld. Een 3D-camera scant de producten die willekeurig gepositioneerd worden aangevoerd.

De HCR-A cobot kan automatisch een machine beladen, zelfs als de producten willekeurig op een transportband zijn gepositioneerd of door elkaar heen in een kist liggen. Dit dankzij algoritmes, die ‘leren’ dankzij de AI (artificial intelligence/kunstmatige intelligentie). Deze algoritmes herkennen de vorm in het beeld en positioneren de cobot om het product veilig te grijpen.

Bedrijfsuren fors uit te breiden

“Deze oplossing kan vrij gemakkelijk geïmplementeerd worden, zodat je al direct een deel van je werk automatiseert, het aantal bedrijfsuren fors uitbreidt en je productie minder manafhankelijk wordt”, zegt Tel.

Via de nieuwe Hanwha Techwin CCTV-app kunnen medewerkers zicht houden op de HCR-A cobot, ongeacht waar ze op dat moment zijn. Ze krijgen een pushmelding als er onverhoopt iets mis gaat.

Eigen smart factory

“Eigenlijk bouw je met de Hanwha HCR-A en alle opties stapsgewijs je eigen smart factory”, vat de roboticaspecialist van Dymato het concept samen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven