'CNC-automatisering kan concurreren met cobot' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘CNC-automatisering kan concurreren met cobot’

Limas heeft het dealerschap verworven van robotlaadcel Cubebox. Dit is naar eigen zeggen een betaalbare industriële CNC-automatisering. De Cubebox concurreert vooral vanwege de prijs en het totale pakket met cobots, zegt Limas-directeur Hans Blomen. “Cobots lijken weliswaar aantrekkelijk geprijsd maar blijken op termijn minder duurzaam dan een echte industrierobot.”

“Voor de kosten die je uiteindelijk dikwijls kwijt bent als je een frees- of draaimachine met een cobot automatiseert, krijg je met de Cubebox een volwaardige industrierobot en software waarmee je in 4 stappen de robot programmeert”, aldus Blomen.

“Met de Cubebox halen maakbedrijven een industriële Fanuc-robot in huis, voor een interessante prijs, die gebouwd is om jarenlang probleemloos gewichten te handlen”, vertelt hij.

Handling tot 35 kg

De Cubebox wordt door het Turkse Tezmaksan gebouwd in drie varianten. De Cubebox Blues DR is een robotsysteem met maximaal 8 lades (van elk 1200 bij 600 mm), met maximale handlinggewichten van 7 kg (DR Mini), 12 kg (DR) of 35 kg (DR Max), een dubbele Schunk-grijper en de eigen Robocam software van Tezmaksan.

De standaard DR-cel kan twee machines beladen, de DR Max zelfs drie. De werkstukdiameter bedraagt bij de grootste versie maximaal 750 mm. De DR is bedoeld als plug-and-play robotcel voor standalone CNC-machines.

De Cubebox Blues RT (foto) is een compacte robotlader met een ronddraaiende tafel waarop de materialen en de bewerkte producten liggen. De diameter van deze tafel is 1100 mm. De RT is geschikt voor een Fanuc robot met 12, 25 of 35 kg handlinggewicht.

De derde productlijn is de Cubebox Soul voor rackhandling. In de S- en M-uitvoering kunnen racks van 800 bij 500 mm tot respectievelijk 1000 bij 600 mm geladen worden. In de L-uitvoering zijn 11 racks van Europallet-formaat (1200 x 800 mm) stapelbaar.

Snel programmeren

Alle Cubebox robotlaadsystemen worden geleverd met de zelf ontwikkelde Robocam software. Blomen noemt deze software één van de sterke kanten van het systeem.

“Het inlezen van een CAD-tekening is voldoende om het werkstuk voor de Cubebox-robot te programmeren. Zonder voorkennis van robotprogrammering programmeert de CNC-operator het werkstuk in vier stappen via de eenvoudige dialoogbesturing.”

Bij de Cubebox DR kan voor elke lade een ander werkstuk geprogrammeerd worden. Zo zijn kleine series van verschillende producten onbemand te frezen of te draaien.

Voor de Cubebox-robot zijn verschillende grijpersystemen van Schunk leverbaar, die ofwel in de cel of in een speciaal rek naast de robotcel geplaatst worden. Een automatische deuropener voor de machine kan mee aangeboden worden.

Eerste al verkocht

Limas heeft bij Tezmaksan Robotics Technologies een exclusief dealerschap voor Nederland verworven. Het bedrijf heeft de eerste Cubebox inmiddels al verkocht in Nederland.

De systemen staan al in de showroom van Limas, maar de officiële première vindt plaats tijdens Metavak 2022, in oktober in Gorinchem.

In november viert Limas het 20-jarig bestaan met een open huis, met als thema Industrie 4.0. “Die richting gaan we op”, schetst Blomen. “Over tien jaar verkopen we geen standalone machines meer, maar een compleet concept voor onbemande productie. Met de Cubebox robotlaadsystemen halen we daarvoor de juiste basis in huis.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven