Chiron bouwt nieuwe productiehal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Chiron bouwt nieuwe productiehal

Chiron is gestart met de bouw van een nieuwe fabriekshal. Dat gebeurde daags voordat bezoekers van de huisshow als eerste de nieuwe FZ en DZ 16 machines konden zien. De nieuwe hal wordt gebouwd voor de toekomstige productie van de X-line machines, waarvoor de FZ 16 de aftrap geeft.

De ongeveer 1500 bezoekers van het Chiron Open House in Tuttlingen werden ondergedompeld in verspaningstechnologie. Liefst 40 machines stonden er, deels in opbouw zoals de nieuwe Mill 6000 voor de tweede geautomatiseerde cel bij Wila in Lochem.

Chiron Open House in Tuttlingen. 

Waar de aandacht vooral naar uitging, was de nieuwe 16 reeks, waarvan de FZ 16 live gedemonstreerd werd. Chiron presenteert deze nieuwe machines in september op de AMB. Dan pas zullen alle details bekend worden gemaakt.

Enkele en dubbelspindelige versie

Twee versies stonden er in Tuttlingen: een FZ 16 met een enkele spindel en een DZ 16 met dubbele spindel. Bij de ontwikkeling van de nieuwe machinelijn is toegewerkt naar een machine die gelijktijdig productief en zeer dynamisch is, maar eveneens in het frezen of boren van bijvoorbeeld staal een groot spaanvolume haalt.

Op dit moment wordt in staal 800 cm3 per minuut gefreesd. Een waarde die het bedrijf durft te garanderen aldus een van de betrokken ontwikkelaars. “We hebben al 900 cm3 gehaald”, aldus een van de Chiron-medewerkers.

Portaalconstructie

Bijzonder aan het concept is dat Chiron net als zusterbedrijf Stama voor een portaalconstructie kiest en bij de nieuwe machines afscheid neemt van de beweegbare kolom. Daardoor haalt men ondanks de hogere dynamiek ook de hoogste nauwkeurigheden, vanwege de betere stijfheid van de machine.

De 16 reeks is de eerste van de toekomstige X-line, die volgens hetzelfde concept gebouwd worden maar wel een maat groter zullen zijn. Later komen er nog een 19 en 20 variant.

Chiron presenteert de nieuwe machine op de AMB in september. In Nederland vertegenwoordigt Oude Reimer de Duitse machinebouwer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven