Chemisch bewerken zonder slijtage • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Chemisch bewerken zonder slijtage

Vorig najaar tijdens de AMB 2012 in Stuttgart (D) zette de Duitse machinebouwer Emag het bewerkingsprocédé PECM (elektrochemisch precisiebewerken) in de schijnwerper (zie ook video bij dit bericht). Een mooie techniek om uit ‘moeilijke materialen’ zonder gereedschapslijtage complexe werkstukken te vervaardigen.

ECM (Electrochemical Machining) wordt in literatuur ook wel aangeduid als ‘reverse electroplating’. Oftewel: elektrochemisch bewerken is eigenlijk een omgekeerd galvaniseerproces. Door middel van elektrolyse wordt dus het materiaal verwijderd. De P in de hier bovengenoemde afkorting staat voor ‘precisie’, niet te verwarren met ‘pulsed ECM’.  Het pulsen slaat op de vrij programmeerbare stroombron die ingezet wordt bij het elektrochemisch bewerken.

 

Een width=

Werkruimte van een Emag PT 400 die ingezet wordt voor het elektrochemisch bewerken van inspuitkamers. Er worden 30 kamers tegelijkertijd bewerkt (foto’s: Emag, in ons land wordt Emag vertegenwoordigd door Oude Reimer uit Hilversum)

 

Enge spleet

Bij elektrochemisch bewerken is het werkstuk de anode (positief) en het gereedschap (met de verlangde vorm) is de kathode (negatief). Het verschil tussen PECM en ECM is dat spleet waardoor het elektrolyt spoelt veel enger is en dat door een mechanisch opgewekte trilling het elektrolyt in de spoelspleet pulseert.  Hét grote voordeel van elektrochemisch bewerken is het ontbreken van gereedschapslijtage. Emag heeft intussen ervaringen met het elektrochemisch bewerken van blisk en turbowielen. 

 

 

In het komend nummer van Metaal Magazine meer informatie over PECM van Emag. Zie ook de video hieronder:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven