Ga naar hoofdinhoud

Cao-akkoord, maar zonder Metaalunie

Vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie hebben afgelopen nacht een cao-akkoord in de metaal & techniek bereikt met werkgeversonderhandelaar FWT (Federatie Werkgeversorganisaties). Koninklijke Metaalunie, de grootste ondernemersorganisatie voor het mkb, is echter niet akkoord. Daardoor dreigen nieuwe stakingen bij bedrijven die bij Metaalunie zijn aangesloten.

In het akkoord dat de vakbonden en FWT bereikt hebben, gaan werknemers er komend jaar gemiddeld 7,4% op vooruit. Ook is afgesproken dat jongeren een extra loonsverhoging van minimaal 5% krijgen, om personeelstekorten in de sector tegen te gaan.

Metaalunie: ‘Eerst nog overleggen’

Metaalunie kon gisteren nog niet meedoen met het akkoord. De organisatie heeft aangegeven naar alle betrokken partijen goed in contact te willen blijven met haar achterban. “Om deze reden kan op dit moment niet zonder meer een cao-afspraak tot stand komen.”

Wel zegt Metaalunie dat de cao-onderhandelingen over een nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf, onderdeel van de cao’s in de Metaal en Techniek, in een finale fase zijn gekomen. “Er zijn openingen ontstaan om tot een cao te komen.”

Metaalunie wil de contouren van een nieuwe cao zorgvuldig wegen en zal dit op de kortst mogelijke termijn bespreken binnen de vereniging om daarna naar buiten te komen met haar standpunt. 

Vakbonden: Onbegrijpelijk

Dat Metaalunie (nog) niet akkoord is gegaan, noemt FNV-onderhandelaar Jacqie van Stigt ‘onbegrijpelijk’. Ze hoopt dat de organisatie binnenkort alsnog zal ondertekenen.

“Metaalunie krijgt nog een paar dagen de kans om op de rijdende trein te springen”, geeft CNV-onderhandelaar Bernard Zijlstra aan. Gebeurt dat niet, dan dreigen nieuwe acties.

32.000 werknemers, tienduizenden bedrijven

Vorig jaar oktober liepen de onderhandelingen over de cao Metaal & Techniek vast. Onder deze cao vallen bijna 320.000 mensen en tienduizenden bedrijven in de kleinmetaal, installatie- en isolatiesector, carrosseriebouw en goud- en zilversmeden.

Na het vastlopen van de onderhandelingen zijn er diverse stakingsacties gehouden.

Ongeveer een derde van het personeel in de sector werkt bij werkgevers die zijn aangesloten bij de Metaalunie.

Update:

Ook Metaalunie akkoord met cao (16 april 2022)

Eén reactie op “Cao-akkoord, maar zonder Metaalunie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven