Bystronic komt met de Mobile Bending Cell 80; de grote zus van de Mobile Bending Cell 40. De 80 is – met een perskracht van maximaal 80 ton – 2 keer zo krachtig als de 40. Een buigcel biedt volgens het bedrijf flexibiliteit. De automatisering kan eenvoudig aan de afkantpers worden gekoppeld of weer worden losgekoppeld.
De Mobile Bending Cell 40 is een combinatie van moderne buigrobotica en compacte afkantpers Xpert 40 (max perskracht 40 ton). Deze won tijdens de Blechexpo van 2017 in Stuttgart de innovatieprijs in de categorie ‘omvormtechnologie koud/warm) en is sindsdien door klanten veel gevraagd.
Nu lanceert Bystronic de Mobile Bending Cell 80. Deze levert bij een buiglengte van circa 1,5 meter een perskracht van maximaal 80 ton. Dit is mogelijk door de krachtige handmatige afkantpers Xpert 80, eveneens van Bystronic.
‘Automation on demand’
Het modulaire design biedt flexibiliteit, volgens het principe automation on demand. Net zo eenvoudig als de robot aan de afkantpers gekoppeld kan worden, kan deze namelijk ook weer weggehaald worden.
Plaatwerkers hoeven dus geen keuze meer te maken tussen handmatige en geautomatiseerde productie. Ze beschikken nu over beide mogelijkheden en kunnen al naar gelang de orderportefeuille in een handomdraai switchen.
Kleine partijen of complexe delen kunnen net als voorheen handmatig geproduceerd worden, en grote batches met de 6-assige Mobile Bending Robot.
Behoefte aan flexibiliteit
Plaatbewerkende bedrijven hebben steeds meer behoefte aan flexibiliteit, want buigdelen worden in toenemende mate geproduceerd in uiteenlopende vormen, groottes en aantallen. En het blijft altijd noodzakelijk om de delen snel en kostenbesparend te produceren.
De Mobile Bending Cell houdt hier allemaal rekening mee. Door het gebruik van de robot neemt de efficiency toe en worden tegelijkertijd de operators ontlast.
’s Nachts produceren
Bovendien kan er ook ’s nachts probleemloos geproduceerd worden. Als de buigopdrachten namelijk eenmaal geprogrammeerd zijn, verloopt de productie zonder onderbreking.
Offline programmeren van buigopdrachten met de Robot Manager-software en importeren van gegevens in de gebruikersinterface ByVision Bending zijn zeer eenvoudig en intuïtief uit te voeren. Basiskennis is niet nodig.
“De software is een belangrijk USP van onze Mobile Bending Cell”, zegt Benedikt Kreisel, productmanager Bending Automation bij Bystronic. “Hoewel de concurrentie inmiddels ook mobiele geautomatiseerde buigoplossingen levert, is onze combinatie van een eenvoudige gebruikersinterface en maximale precisie nog steeds uniek.”
‘Herhaalnauwkeurigheid met robot’
De handmatige afkantpers Xpert onderscheidt zich vanwege zijn realtime compensatiesystemen door een hoge mate van nauwkeurigheid. Kreisel: “Het is echter wel zo dat de kans op fouten toeneemt als een operator 8 uur lang aan meerdere machines tegelijk werkt.” Dat geldt niet voor de robot. Zo kan de herhaalnauwkeurigheid dankzij de automatisering verder geoptimaliseerd worden.
De proceszekerheid neemt nog verder toe met de optionele transportband. Omdat deze nog stabieler werkt dan de buigdeelbaan, zorgt hij ervoor dat de gebogen delen bij het afvoeren onbeschadigd blijven.
‘Instap in automatisering’
De Mobile Bending Cell 80 biedt een gemakkelijke instap in automatisering, met name voor kleine bedrijven met beperkte ruimte. De buigoplossing heeft slechts een ruimtebeslag van zo’n 5 m² (Xpert 80 circa 3,5 m², Mobile Bending Robot circa 1,8 m²). Ter vergelijking: een buigcel met vaste robot is al snel 10 keer zo groot.

‘Upgraden bestaande Xpert 80’
Klanten die al over de handmatige afkantpers Xpert 80 beschikken, kunnen probleemloos upgraden naar de volautomatische Mobile Bending Cell. Dan wordt de Mobile Bending Robot simpelweg naar de Xpert gereden en binnen 10 minuten geïnstalleerd en afgesteld.
‘Succesverhaal’
De Mobile Bending Cell 80 kan volgens Bystronic net zo’n succesverhaal worden als zijn kleine zusje. “Lange tijd heeft niemand geloofd dat een afkantpers door een mobiele robot bediend kan worden, dat bij het afstellen nauwelijks tijd verloren gaat en dat tegelijkertijd de precisie toeneemt”, zegt Kreisel. “Bystronic bewijst echter het tegendeel. Het is wel degelijk mogelijk, ook met een perskracht van maximaal 80 ton.”