Ga naar hoofdinhoud

Brainport Industries Campus gaat fors uitbreiden

Brainport Industries Campus (BIC) gaat uitbreiden. Er komt een tweede pand (BIC 2) bij het bestaande pand. Deze nieuwbouw wordt met 225.000 m2 twee keer zo groot als BIC1. BIC 2 moet zo mogelijk nog duurzamer dan BIC 1 worden. De procedures rond bestemmingsplanwijzigingen starten begin volgend jaar. De bouw zal, als alles volgens plan verloopt, in 2025 kunnen beginnen.

Het fabrieksverzamelgebouw is ontworpen als een 17 hectare grote ‘fabriek van de toekomst’. Het wordt  “een plek met gedeelde voorzieningen waar veel verschillende bedrijven binnen de hightech maakindustrie samenkomen en van elkaar kunnen leren, en waar een innovatieve werkomgeving hand in hand gaat met bewegen en de natuur”.

De ‘anterieure overeenkomst voor fase 2’ is ondertekend en het voorlopig ontwerp van BIC 2 is gepresenteerd door de gemeente Eindhoven en VOF BIC (bestaande uit SDK Vastgoed en Maja). Namens VOF BIC treedt, net als bij BIC 1, SDK Vastgoed (VolkerWessels) op als gedelegeerd campus-/gebiedsontwikkelaar.

De huidige Brainport Industries Campus is in 2019 door koning Willem-Alexander geopend. Barcode Architects en Van Aken hebben BIC 2 ontworpen in samenwerking met SDK Vastgoed en de gemeente Eindhoven.

‘Flexibel zijn in veranderde wereld’

“Om de slimste regio te zijn én te blijven moet je flexibel zijn in deze veranderde wereld”, zegt Ferdinand Gremmen, directeur SDK Vastgoed B.V.

“Door innovatieve oplossingen en met vernieuwing te komen, creëer je een uniek klimaat dat de concurrentie en innovatiekracht van de bedrijven versterkt. Alleen als je de gebruiker echt begrijpt, kun je het succes duurzaam doorzetten.”

‘Bouwen aan talent van de toekomst’

Stijn Steenbakkers, wethouder Brainport, economie, onderwijs, KnoopXL en Eindhoven Noordwest, noemt het een belangrijk moment, “voor zowel de bedrijven in de hightech maakindustrie in Brainport Eindhoven als voor alle werknemers en jongeren die slimme dingen willen bedenken én realiseren om de wereld een beetje mooier en beter te maken”.

“Met de uitbreiding van de Brainport Industries Campus bouwen we niet alleen aan de duurzame economische groei van de regio, maar ook aan het talent van de toekomst. Ik ben trots dat we kunnen doorbouwen aan deze internationale campus. Want onze stad en regio heeft de verantwoordelijkheid om een verschil te maken op belangrijke wereldwijde maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid, digitalisering en gezondheid.”

Gronden in erfpacht uitgegeven

Onderdeel van de overeenkomst zijn de ruimtelijke kaders die door betrokken partijen zijn vastgesteld en meegegeven voor het verdere ontwerp. Daarnaast bevat de overeenkomst ook afspraken over het huidige en eventueel toekomstige eigendom van BIC 2. De gronden worden in erfpacht uitgegeven, waardoor het publiek Brainport-belang wordt geborgd. De gemeente heeft een niet-exclusieve optie tot koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven