Ga naar hoofdinhoud

Bouw grootste milieu-installatie Tata Steel start

PeFa-terrein Tata Steel IJmuiden.

Tata Steel is gestart met de bouw van de ontstoffings- en DeNOx-installatie. Deze komt bij de Pelletfabriek. De nieuwe hightech installatie is de grootste milieu-installatie van Tata Steel ooit. Volgend jaar wordt al circa 80% minder uitstoot van lood, zware metalen en stof bij de Pelletfabriek verwacht ten opzichte van 2019. Tijdens het Tata Steel Festival is op 23 september, in het bijzijn van omwonenden en belanghebbenden, de symbolische eerste paal in de grond geslagen.

De nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek, waar de grondstoffen worden gemaakt voor de productie van vloeibaar ruwijzer, bestaat uit twee onderdelen: een ontstoffingsinstallatie en een DeNOx-installatie. Door een uitzonderlijk technisch ontwerp is het mogelijk gemaakt om de ontstoffingsinstallatie los te koppelen en daardoor versneld op te leveren: in 2023 in plaats van 2025, stelt Tata Steel

Belangrijke mijlpaal

De start is een belangrijke volgende stap in de uitvoer van verbeterprogramma Roadmap Plus. “We hebben hard gewerkt om de bouw van deze installatie zo snel mogelijk te starten”, vertelt Bram Nugteren, omgevingsmanager Tata Steel.

“Dat we nu de eerste paal erin slaan voelt natuurlijk goed. We kunnen het eerste onderdeel, de ontstoffingsinstallatie, daardoor volgend jaar al in gebruik nemen. Daarmee neemt niet alleen de uitstoot van lood verder af, maar ook die van andere zware metalen en stof.”

Verschoning processen  

Voor de langere termijn is deze maatregel eveneens een essentiële verbetering, stelt het bedrijf. Jeroen Klumper, directeur Operations van Tata Steel hierover: “Staal maken is al meer dan 100 jaar verbonden met de IJmond en dat willen we op een toekomstbestendige manier voortzetten.”

“Op korte termijn werken we hard aan verdere verschoning van onze processen”, vervolgt hij. “De Pelletfabriek blijft ook in toekomst, wanneer we overstappen naar de productie van groen staal op basis van waterstof, een belangrijke processtap. Daarmee is deze milieu-installatie ook voor de lange termijn heel relevant.”

“We zijn dan ook blij met deze voortgang en pakken volop door in het komende jaar. Al onze grote verbeterprojecten verlopen volgens planning.”

De start van de bouw op 23 september was live te volgen via de Facebook-pagina van Tata Steel Nederland. 

Tata Steel Festival

Tijdens het Tata Steel Festival op 23 en 24 september kunnen omwonenden en andere geïnteresseerden terecht met vragen over de voortgang van de Roadmap Plus en kan de dialoog aangegaan worden.

Er worden rondleidingen, workshops, optredens en andere activiteiten georganiseerd.

Meer informatie

Tata Steel Festival.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven