Boren én schroefdraadfrezen met volhardmetaal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Boren én schroefdraadfrezen met volhardmetaal

Volhardmetaal gereedschap Dixi Polytool voor boren en schroefdraadfrezen (foto's: Reinold Tomberg)

Eind dit jaar introduceert Dixi Polytool met de type-aanduidingen 1742 (een tweesnijder) en 1744 (een viersnijder) nieuwe volhardmetalen schroefdraadfrezen op de markt. Bijzondere frezen, voorboren is niet nodig: bij de neerwaartse slag wordt het benodigde gat geboord én wordt tegelijkertijd de gewenste draad voorgefreesd. De teruggaande slag omhoog van de frees is bedoeld voor het nafrezen van de schroefdraad.

Tijdens de demo in Le Locle in Zwitserland werd met een viersnijdende frees in  roestvast staal 316 L met een dikte van 12 mm een M6 draad gefreesd (dus 2D diep). De tweesnijder is meer bedoeld voor materialen als aluminium waarbij voor de spaanafvoer meer ruimte in het gereedschap nodig is. Opvallend is de doorvoer – met een relatief grote diameter – voor de inwendige toevoer van het koelsmeermiddel. Het koelsmeermiddel (een emulsie) wordt ingezet met een druk van 60 bar.

De geboorde en gefreesde schroefdraad bij Dixi Polytool
De geboorde en gefreesde schroefdraad bij Dixi Polytool

De resultaten zijn overtuigend: het nieuwe gereedschap haalt een performance van een cyclustijd van 14 s per gefreesde draad van 12 mm lang en de frees kan 2000 schroefdraadgaten frezen. Volgens Dixi Polytool waren de waarden in de oude situatie respectievelijk 80 s en bedroeg de standtijd 300 gaten. Dixi zal dit gereedschap in beide uitvoeringen op de markt brengen als M5, M6, M8 en M10. Per 1 januari 2015 is Dixi Polytool met een eigen vestiging actief in Nederland. Momenteel heeft Dixi Polytools vacatures voor verspaningsdeskundigen. Zie ook de video hieronder:

https://www.youtube.com/watch?v=SW4eZaCEGU8&feature=youtu.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven