Ga naar hoofdinhoud

Binnen acht weken verspaningstechnoloog met Verder in Techniek

Verder in Techniek leidt studenten in acht weken op tot verspaningstechnoloog niveau 4 (foto: Tim Wentink)

Verder in Techniek uit Doetinchem heeft onlangs weer een nieuwe lichting studenten opgeleid tot niveau 4 verspaningstechnoloog. Bijzonder is dat de opleiding slechts acht weken duurt i.p.v. de gebruikelijke twaalf maanden. Volgens Verder in Techniek is dit mogelijk door de theorie direct in de praktijk toe te passen met uiteraard moderne CNC-machines.

Sven Limbeek is één van de studenten die medio november zijn diploma overhandigd kreeg. Limbeek is werkzaam als CNC machinesteller bij toeleverancier Te Booy in ’s-Heerenberg en wilde met de opleiding zijn kennis op verspaningsgebied verder uitbreiden. Zaken als productief economisch verspanen, inzicht in de productiekosten maar ook hoe met diverse stappen de productkwaliteit omhoog kan, zijn onderwerpen die aan bod komen tijdens de opleiding. “Fijn aan de opleiding bij Verder in Techniek is dat je de theorie die je krijgt meteen in de praktijk kan gaan brengen. Je ziet, voelt en ruikt direct waar het over gaat”, aldus Limbeek. Hij geeft aan dat de opleiding erg pittig is, met name door de combinatie van theorie en praktijk in de avonduren en het feit dat het hele programma in acht weken wordt doorlopen.

Alleen voor gemotiveerde mensen

“Het tempo tijdens de opleiding verspaningstechnoloog ligt hoog”, vertelt Harm Kort, eigenaar TCEA en voormalig commercieel directeur Sandvik Coromant Nederland. “Alleen zeer gemotiveerde mensen zijn daarom in staat om de opleiding binnen de gestelde tijd positief af te ronden”, legt Kort uit. Kort heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het opstarten van Verder in Techniek en heeft zich ingezet bij het ontwikkelen van het onderwijsprogramma. Peter Holtslag, eigenaar van Verder in Techniek, voegt daar aan toe: “Voordat we mensen toelaten op deze opleiding moeten ze eerst door een voorselectie waar wordt gekeken of ze techniek wel in de vingers hebben. Omdat er in de metaalbranche zoveel werk voor het oprapen ligt, krijgen we regelmatig werkzoekenden uit andere sectoren die zich willen laten omscholen. Dat is natuurlijk heel erg goed want zo helpen we het bedrijfsleven aan goed personeel en kunnen we mensen die afhankelijk zijn van een uitkering weer aan het werk helpen. Echter is het wel van belang dat we (dit geldt zeker ook voor de potentiële student) zeker weten dat ze aanleg hebben voor het verspaningsvak en dus voor het goede vakgebied kiezen.” Verder in Techniek heeft inmiddels al om en nabij de 100 mensen opgeleid. Daartussen zitten ook mensen die eerst bijvoorbeeld werkzaam waren in administratieve functies of in de grafische industrie.

Flinke investering

Verder in Techniek beschikt over een tweetal moderne CNC-machines van DMG Mori. Het betreft een CTX 310 CNC-draaicentrum en een DMC 635 V CNC-freescentrum. Daarnaast staat er een conventionele draai- en freesbank waar de studenten niveau 4 slechts één les mee werken. “Onze opleiding sluit aan op de behoeften van het bedrijfsleven en het bedrijfsleven vraagt om mensen die met CNC-machines om kunnen gaan. Het is belangrijk dat studenten de basis kennen, maar we willen dat ze zo snel mogelijk de CNC-machine bedienen”, vertelt Holtslag. Volgens Holtslag hebben studenten het CNC-programmeren vrij snel door. Er is tot op heden nog geen crash geweest. “Het was een flinke investering om twee hoogwaardige CNC-machines in ons opleidingsinstituut te krijgen omdat we geen financiële hulp kregen vanuit de overheid of de gemeente. Toch zien wij de noodzaak van moderne apparatuur voor onze studenten dus vandaar de investering”, vervolgt Holtslag. Er zijn door het succes plannen om Verder in Techniek uit te breiden naar andere plaatsen in Nederland.

10 reacties op “Binnen acht weken verspaningstechnoloog met Verder in Techniek

  • I. van Hoe

    Uit eigen ervaring weet ik dat er bij de selectie gediscrimineerd wordt op leeftijd.

    1. Tim Wentink

      Over welke leeftijdscategorie heeft u het dan als ik vragen mag?

        1. Tim Wentink

          Daar heb ik uiteraard geen beeld van. Wat ik wel kan zeggen is dat er niet alleen twintigers aan de opleiding deelnemen, maar zeker ook mensen van middelbare leeftijd. Zie bijvoorbeeld de bovenstaande foto van de laatste lichting. Ik denk niet dat Verder in Techniek bewust profileert op leeftijd.

          1. I. van Hoe

            Op de foto staan mensen die ’s avonds de cursus verspaningstechnoloog deden. Zij werken al in de verspaning. Hier is geen sprake van leeftijdsdiscriminatie, omdat de cursus via het bedrijf gaat.
            Mijn persoonlijke ervaring gaat over de cursus operator, belangrijk genoeg om te melden. Verder in Techniek heeft connecties met een uitzendbureau, voor de plaatsing van de kandidaten. Een medewerker van het bureau vertelde me dat de bedrijven geen 50 plussers willen.

          2. Tim Wentink

            Ah oke, maar dan ligt het probleem toch bij de bedrijven die, om wat voor reden dan ook (waarschijnlijk loonkosten?), geen 50 plussers in dienst willen nemen en niet zozeer bij Verder in Techniek of het uitzendbureau waar ze een samenwerking mee hebben? Want Verder in Techniek of het uitzendbureau kan natuurlijk niet bepalen wat voor mensen een bedrijf in dienst wil nemen.

  • T. Jansen

    Er wordt gesproken over een opleiding en diploma, wordt er een diploma uitgegeven of gaat het om een certificaat? Is het bijvoorbeeld vergelijkbaar met een ROC opleiding?

  • Bas

    LS, heeft deze opleiding hetzelfde niveau als de opleiding verspaningstechnoloog MBO niveau 4 aan het Summa in Eindhoven? Want deze duurt 2 jaar en je moet minimaal niveau 3 verspaning als vooropleiding hebben.

  • Tim Wentink

    Neem voor meer informatie s.v.p. even contact op met Verder in Techniek (http://www.verderintechniek.nl/)

  • ISI Educatie gevestigd in Middelburg werkt samen met Verder in Techniek om ook gemotiveerde werkzoekende in Zuidwest Nederland de kans te geven om zich voor dit prachtige vak in de verspaning om te laten scholen. Zelfs voor haar relatie in t Zeeuwse zoekt zij een man of vrouw van ca. 60 jaar om nog aan dit bijzondere traject te beginnen.
    Interesse? Mail je CV en motivatie naar natasja@isidetachering.nl. Ik zie jouw reactie met belangstelling tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven