Bendertechniek vijf decennia in metaal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Bendertechniek vijf decennia in metaal

Gijsbert (links) en Jeroen Bender voor de eerste machine die Bendertechniek 50 jaar geleden op de markt bracht (foto’s: Tim Wentink)

Bendertechniek uit Veenendaal viert dit jaar het 50-jarig jubileum. In de afgelopen vijf decennia hebben er diverse veranderingen plaatsgevonden in de metaalbranche. Eigenaren Gijsbert en Jeroen Bender blikken terug op alle verschuivingen die ze voorbij hebben zien komen. Tevens geven ze een visie over de kansen die er voor Bendertechniek in de toekomst liggen.

Sinds de start van Bendertechniek in 1966 heeft het bedrijf een aantal grote veranderingen in de metaalbranche voorbij zien komen. Volgens Gijsbert Bender had de omschakeling van conventioneel- naar CNC-verspaning een grote impact op de metaalproductietechniek. Het heeft lang geduurd voordat de metaalbewerker de conventionele machine inruilde voor een CNC-machine. Uiteindelijk werden de voordelen van een CNC-machine duidelijk en Bendertechniek heeft hier handig en tijdig op ingespeeld. Over de jaren heen heeft Bendertechniek het ruime machineassortiment met slijp-, boor-, plaat- en conventionele frees- en draaimachines gespecialiseerd. Nu levert de machineleverancier door vraag vanuit de markt alleen nog high-end machines zoals bewerkingscentra voor draaien, frezen of een combinatie hiervan. Ook is het bedrijf actief met rapid manufacturing. In de toekomst ziet Bendertechniek een rol weggelegd voor additive manufacturing (AM). “Procentueel gezien zien wij een grote groei voor AM. Kijk je puur naar aantallen dan is het maar een kleine markt”, aldus Gijsbert. Een andere grote verandering die de markt heeft opgeschud was de komst van de Aziatische machine. “De komst van goedkopere Aziatische machines verhoogde de concurrentie met de Europese machinebouw aanzienlijk. Voorheen kwamen machines alleen uit Duitsland, Italië, Engeland en Frankrijk”, vertelt Jeroen Bender. Ook noemt hij de intrede van het internet als een medium dat een grote invloed en impact had en nog steeds heeft. “Onze (potentiële) klanten komen door het internet veel eenvoudiger aan informatie waardoor de markt een stuk competitiever is geworden. Marges staan onder druk, orders worden niet meer gegund en omdat de klant op voorhand al weet wat hij wil, is de tijdsdruk ook ontzettend toegenomen. Over de trend Industrie 4.0  zijn beide heren vrij duidelijk: “Industrie 4.0 is weer een mooie marketingterm, maar eigenlijk is het gewoon ‘common sense’ en meegaan met de technologische mogelijkheden van de huidige tijd.”

De Hwacheon Hi-Tech 850 L is een schuinbeddraaibank met een stabiel en robuust vormgegeven turret voor lange kotterkoppen. Deze machine wordt ook op de TechniShow gepresenteerd
De Hwacheon Hi-Tech 850 L is een schuinbeddraaibank met een stabiel en robuust vormgegeven turret voor lange kotterkoppen. Deze machine wordt ook op de TechniShow gepresenteerd

TechniShow

Bendertechniek pakt op de TechniShow stevig uit met de presentatie van een aantal interessante machines. Het snoepje van de beurs is volgens Jeroen Bender de Brother M140. Dit draaifreescentrum, geschikt voor het vijfvlaksbewerken van aluminium, kan de X-, Y-, en Z-as gelijktijdig bewegen tijdens de gereedschapwissel. Een andere machine die Bendertechniek als primeur in Nederland presenteert is de Ibarmia THC 12. Deze vijfasser beschikt over een draaitafel van 1 m zodat het bewerkingscentrum ook voor draaitoepassingen ingezet kan worden. Ook een vijfasser van Matsuura, de MX-850, en een machine van Muratec zullen in Hal 11 gepresenteerd worden. Bendertechniek heeft onlangs in goed overleg de machines van Muratec overgenomen van Gibas uit Nijkerk. De Muratec die wordt gedemonstreerd beschikt over twee turrets en twee spillen.

DOOR: TIM WENTINK

Noot: Dit artikel is eerder verschenen in Metaal Magazine nummer 2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven