Bendertechniek laat potentie 3D-printen zien • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Bendertechniek laat potentie 3D-printen zien

Voorbeeld van matrijsdeel dat door middel van metaalprinten en hogesnelheidsfrezen is vervaardigd op een hybride machine van Matsuura

Een mooi voorbeeld om de opkomst en de mogelijkheden van additive manufacturing (AM) goed te illustreren zijn de huidige levermogelijkheden van Bendertechniek uit Veenendaal. In het leveringsprogramma zie je nu voor 3D-printen merken als EOS, Matsuura, Ibarmia en Insstek. AM (3D-metaalprinten) breekt duidelijk door.

Matsuura bijvoorbeeld demonstreerde onlangs tijdens de Formnext 2015 in Frankfurt (D) de Lumex Avance-25. Een hybride machine voor de combinatie van selective laser melting met hogesnelheidsfrezen. Enkele jaren geleden al eens getoond op een EuroMold in Frankfurt. Intussen zijn er buiten Europa tientallen machines verkocht. De vierde generatie machine is nu ook voor Europa beschikbaar.

De Lumex Avance-25 van Matsuura tijdens de Formnext
De Lumex Avance-25 van Matsuura tijdens de Formnext

Insstek

Insstek uit Korea is een nieuwe vertegenwoordiging van Bendertechniek. Dit zijn laser metal deposition machines (ook wel aangeduid als lasercladden of laseroplassen). Op de beurs in Frankfurt werd een MX-450 van Insstek gedemonstreerd. Opvallend bij deze machines is dat ze leverbaar zijn met grote bouwvolumes: tot 6 m x 1 m x 1 m. Laser metal deposition is een snellere manier voor het opgroeien van metalen.

Voorbeeld van lasercladden zoals getoond door Insstek
Voorbeeld van lasercladden  van een 200 mm hoog titaan deel zoals getoond door Insstek tijdens de Formnext

Entry-machine

De hybride machine van Ibarmia was niet in Frankfurt aanwezig. Dit was overigens ook het geval voor de hybride machines van andere machineleveranciers die we regelmatig in deze kolommen beschrijven. EOS was vanzelfsprekend wél aanwezig in Frankfurt: er werd o.a. de nieuwe entry-machine M 100 voorgesteld. Een 200 W machine met een bouwvolume van rond 100 mm bij een hoogte van 85 mm.

de nieuwe entry-machine M 100 van EOS tijdens de Formnext (foto's: Reinold Tomberg)
De nieuwe entry-machine M 100 van EOS tijdens de Formnext (foto’s: Reinold Tomberg)

In het komend nummer van Metaal Magazine doen we in een driepagina-artikel verslag van het nieuws dat we tijdens de Formnext in Frankfurt gezien hebben. Bekijk hier onze fotoreportage van de Formnext 2015. Van 15 – 18 november is de volgende Formnext in Frankfurt te bezoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven