Beelden snijden en lassen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Beelden snijden en lassen

De Franse beeldhouwer Julien Allegre gebruikt voor zijn kunstwerken staal dat hij bewerkt met las- en snijapparatuur van ESAB Welding & Cutting. Allegre maakt beelden van nieuw maar ook van gerecycled staal dat vaak nog verf en roest op het oppervlak heeft. Het metaal varieert in diktes van 0,6 tot 20 mm.

De ESAB-apparatuur is geschikt voor staal van alle diktes en in alle condities. Naast staal verwerkt de kunstenaar ook kleine hoeveelheden brons in zijn beelden.

Draagbaarheid

Allegre gebruikte voorheen plasma- en MIG-apparatuur van andere merken, maar ging overstag na een demo van ESAB-producten in 2010. “Ik was onder de indruk van de kwaliteit en stabiliteit van de lasboog.” Ook de draagbaarheid van de apparatuur was voor hem belangrijk. De apparatuur moet namelijk ook wel eens verplaatst worden naar een galerij of andere locatie voor de afwerking ter plaatse. Toch vindt het overgrote deel van het lassen en snijden plaats in de studio.

De distributeurs Rozier en Quincaillerie Aixoise, boden in zijn ogen ‘uitstekende ondersteuning’. “Ik koop nu al mijn apparatuur, toevoegmaterialen en persoonlijke bescherming bij Quincaillerie Aixoise.”

‘Perfect’

“In het algemeen werken de apparaten perfect. Alleen de Powercut 900 plasmasnijder bleek niet krachtig genoeg voor wat ik nodig had, maar de dienstverlening was snel. Ik heb geen enkel probleem gehad met de MIG- en TIG-machines.”

De kunstenaar gebruikt voor het laswerk een OrigoMig 320 met OK AristoRod met 0,8 mm stalen en roestvast stalen draden, en een Caddy Tig 2200i AC/DC-machine. Voor het snijwerk maakt hij gebruik van een Cutmaster 120 plasmasnijder. Als aanvulling op deze machines heeft hij ook een Origo Vac C10 lasrookafzuigunit, Aristo Tech helm en Aristo Air filterunit.  De handschoenen, het lasjack en de lasoveralls komen eveneens uit het ESAB PBM-gamma.

 

Eén reactie op “Beelden snijden en lassen

  • Zeer interessante informatie! Persoonlijk had ik geen idee dat staal van alle diktes en in alle condities op zo’n manier kan verwerkt worden. Ik vind deze procedure ongelooflijk omdat ik me kan niet voorstellen hoe deze machine staal kan snijden. Het vooruit gaat verder 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven