Ga naar hoofdinhoud

‘Bedrijfssluiting vraagt om professionele hulp bij verkoop machines’

Er komt heel wat kijken bij een bedrijfssluiting. Surplex kan flink wat werk uit handen nemen. Bovendien kan het hogere verkoopwaarde voor de gebruikte machines behalen. (foto Surplex).

Het stoppen met een bedrijf om het daarna te sluiten is meer dan een economische beslissing. Het heeft namelijk ook vergaande sociale en financiële gevolgen. Dat meldt Surplex. De sluiting van de fabriek leidt tot verkoop van de gebruikte machines. Dit kan budget vrijmaken maar ook onderdeel zijn van een volledige strategie om met deze ‘complexe uitdaging’ om te gaan, aldus dit industrieel veilinghuis. Surplex pleit hierbij voor specialistische hulp, ook omdat het een hogere verkoopwaarde voor de gebruikte machines kan behalen.

Een bedrijfssluiting heeft een grote impact op de ondernemer en de medewerkers, geeft het veilinghuis aan. Vaak is het economisch noodzakelijk geworden, vooral wanneer het maakbedrijf niet meer rendabel is of met grote verliezen te kampen heeft.

Soms zijn technologische veranderingen en nieuwe structuren die daarmee samenhangen de oorzaak. In andere gevallen is een fusie of overname de achterliggende reden dat bij een herstructurering de fabriek wordt gesloten. Ook problemen bij de opvolging in het management of veranderingen in de markt kan een bedrijf ertoe dwingen de deuren te sluiten.

‘Complexe uitdagingen’

Wat de achtergrond van de sluiting ook is, de “drastische stap veroorzaakt een reeks aan complexe uitdagingen”, zo stelt Surplex, zowel voor medewerkers als de bedrijfsleiding.

Sociale gevolgen (bijvoorbeeld vanwege banenverlies, afkoopsommen en omscholingen voor medewerkers), staan vaak centraal bij de overwegingen. Daarnaast worden ook juridische vraagstukken behandeld, zoals het inventariseren en eventueel beëindigen van lopende contracten met leveranciers, dienstverleners en klanten.

Ook de financiële gevolgen zijn niet te onderschatten. Surplex: “De liquidatie van vermogenswaardes, bijvoorbeeld door het afschrijven van installaties of het opheffen van lopende contracten, kunnen flinke financiële uitwerkingen hebben. Daarom is een zorgvuldige financiële planning absoluut noodzakelijk.”

De complexiteit van deze uitdagingen verlangt, volgens het industriële veilinghuis, nauwgezette voorbereiding, transparante communicatie met alle betrokkenen en een strategische benadering om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Hulp bij efficiënt verkopen van machines

“De bedrijfspanden moeten worden ontruimd, de opslag geleegd en afvalstoffen vakkundig worden verwijderd. Daarnaast is er vaak verkoopbare voorraad en meubilair en zijn er gebruikte machines. Dan is de grote vraag nog wat er met het bestaande machinepark en de bedrijfsinrichting moet gebeuren.”

“Het is de moeite waard om voor de verkoop van gebruikte machines bij een fabriekssluiting de hulp van een specialist in te roepen”, stelt het industrieel veilinghuis.

“Die voert het tijdrovende organisatiewerk uit en weet bovendien een hogere verkoopwaarde voor de gebruikte machines te behalen.” Surplex ondersteunt bedrijven bij het efficiënt verkopen van hun machines en helpt daarmee om budget vrij te maken dat anders kan worden ingezet.

Wereldwijd netwerk

Specialisten voor bedrijfssluitingen voeren een eerste taxatie van de machines uit, zetten een doelgericht marketingplan op en maken gebruik van hun wereldwijde netwerk om een optimaal bereik voor de machines te krijgen.

Veilingplatform Surplex.com geeft aan in 18 talen beschikbaar te zijn. Tijdens het hele proces beantwoordt en coördineert Surplex alle aanvragen en zorgt zij voor de organisatie van de verzending en andere logistiek, bijvoorbeeld de douaneformaliteiten.

Nadat de klanten hun aankopen in de te sluiten fabriek hebben afgehaald of de machines zijn verzonden, wordt het lege gebouw bezemschoon overgedragen. “Zo is Surplex een betrouwbare partner, ook in dergelijke moeilijke situaties.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven