'Bedrijf moet weerbaarder en duurzamer worden' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Bedrijf moet weerbaarder en duurzamer worden’

Productiebedrijven moeten weerbaarder worden. Duurzaamheid kan hierbij een belangrijke rol spelen. Dat stellen de organisatoren van het 30ste AWK (Aachener Werkzeugmaschinen-Kolloquium). De bedrijven kunnen, door hun weerbaarheid te versterken, elke zware crisis met succes het hoofd bieden en binnen korte tijd weer winstgevend opereren.

Het AWK, dat nu op 22 en 23 september 2021 fysiek in Aken zal plaatsvinden, staat in het teken van de weerbaarheid van bedrijven en sustainability. Dat meldt de organisatie.

“Nu de gevolgen van de coronapandemie veel productiebedrijven treffen en de wereldeconomie op lange termijn onherroepelijk verandert, rijzen er andere trendsettende vragen rond de toekomst van de productietechnologie.”

Het magische woord in de industriële productie is productiviteit. “Tot nu toe hebben de waarden achter de term een emissievrije en duurzame productie verhinderd, ook al zou dat technologisch en economisch al mogelijk zijn”, aldus het AWK.

Internet of Production

“Maar de veranderende eisen van de kapitaalmarkt, van een louter financiële oriëntatie naar een holistische visie op duurzaamheid, vereisen dat bedrijven het concept productiviteit heroverwegen. Hoe het Internet of Production (IoP) dit proces kan ondersteunen en tegelijkertijd bedrijven crisisbestendig kan maken.”

“Op veel punten in de productie bereiken we de grenzen van onze kennis met conventionele methoden, technologieën en processen. Digitalisering stelt ons nu echter in staat deze grenzen te overschrijden”, verklaart professor Thomas Bergs. Zijn leerstoel voor fabricageprocestechnologie aan de RWTH Aken is dit jaar de organisator van het evenement.

Hulpbronnen besparen

“Hoe beter ik mijn complexe processen en hun randvoorwaarden ken, hoe beter ik de werkelijke kosten van mijn producten kan benoemen, waardevolle hulpbronnen kan besparen en emissies kan terugdringen.”

Het IoP vormt dus een uitgangspunt om de eisen die de productieomloop aan productiebedrijven stelt, onder de knie te krijgen: Op basis van een digital twin biedt het IoP de infrastructuur en schept het de voorwaarden om ruwe gegevens te kunnen gebruiken tijdens de hele levenscyclus van het product.

Transparantie maakt duurzaamheid mogelijk

De transparantie langs alle levenscycli van de producten en in alle stadia van de waardeketen die zo wordt verkregen, kan ertoe bijdragen dat de productie uiteindelijk wordt afgestemd op de werkelijke behoeften en vraaghoeveelheden van de klanten.

Digitalisering stelt bedrijven bijvoorbeeld in staat materialen en energie te besparen, de slijtage van gereedschappen en machines te verminderen en dure hightechproducten lichter, robuuster en efficiënter te maken.

Al in het productontwerp

Bovenal moeten gegevens over de vraag, de ontwikkeling, de (serie)productie en het gebruik van goederen al in het productontwerp en de productieplanning worden opgenomen, zodat de productie zelf voortdurend kan worden geoptimaliseerd.

Het AWK wil de ondernemersvisie op de toekomst aanscherpen, zodat de omslag in de productie naar duurzame productiviteit kan worden bereikt.

Data omzetten in duurzaamheid

Het nieuwe hoofdthema van AWK’21, ‘Turning data into sustainability”, is bedoeld om te laten zien hoe productiebedrijven snelle, foutloze verbeteringen in serieproductie kunnen bereiken (door middel van vraaggerichte data-acquisitie en machine learning), en hoe ze daardoor veerkrachtig en duurzaam kunnen produceren.

In twee parallelle lezingen zullen de deelnemers uit de eerste hand kennis kunnen maken met de resultaten van toegepast onderzoek en de praktische toepassing daarvan in de productie.

Interdisciplinair

Interdisciplinaire sprekers uit wetenschap, ontwikkeling en management van toonaangevende bedrijven uit diverse bedrijfstakken zijn uitgenodigd om in expert-werkgroepen samen te werken aan de ontwikkeling van de lezingen.

De 4 sessies zullen elk verschillende presentaties bevatten over de onderwerpen ‘architectuur van adaptieve productie in een netwerk’, ‘de digitale tweeling in de productiecyclus’, ‘data sciences in productie’ en ‘duurzame productiviteit’.

Met het aangepaste motto van het evenement ligt de nadruk nu ook op de vraag hoe de waarde van de technologische en economische innovaties kan worden gemeten, geëxploiteerd en geïmplementeerd voor een duurzamere productie in de toekomst.

AWK fysiek én online

Behalve het gebruikelijke fysieke, face-to-face-evenement zal er voor het eerst ook een digitale uitzending van grote delen van het evenementenprogramma plaatsvinden.

Dit onlineplatform zorgt ervoor dat niet alleen deelnemers ter plaatse in Aken, maar ook een wereldwijd publiek het evenement kan bijwonen, ongeacht mogelijk aanhoudende reisbeperkingen in verband met de pandemie.

Voor de bezoekers van het evenement moet het colloquium belangrijke impulsen geven om op lange termijn ook internationaal gezien concurrerend te blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven