‘Automatisering bespaart fors’ • Metaal Magazine
Nieuws

‘Automatisering bespaart fors’

Geautomatiseerde bewerkingsmachines kunnen een metaalbedrijf aanzienlijke besparingen opleveren. Door bijvoorbeeld te investeren in een gemiddeld Fastems flexibel productiesysteem (FMS) kan 538 tCO2e worden bespaard. Dit staat gelijk aan 76 autoritten rond de wereld. Ook kunnen ondernemers, om dezelfde productiecapaciteit te bereiken, toe met twee geautomatiseerde bewerkingsmachines in plaats van zes niet-geautomatiseerde exemplaren. Dat heeft duurzaamheidsbureau Gaia Consulting berekend voor Fastems.

De besparing op ton CO2-equivalent (tCO2e) is mogelijk omdat automatisering de bezettingsgraad van bewerkingsmachines kan verdrievoudigen, legt Fastems CEO Mikko Nyman uit.

Fors betere bezettingsgraad

“Een gangbare niet-geautomatiseerde machine snijdt spanen in ongeveer 2.000 uur per jaar, terwijl een geautomatiseerde machine 6.000 – of zelfs meer dan 8.000 – productie-uren per jaar kan halen.”

“Dit betekent dat fabrikanten in plaats van zes niet-geautomatiseerde bewerkingsmachines twee geautomatiseerde machines kunnen kopen om dezelfde productiecapaciteit te bereiken”.

Zo maakt automatisering een duurzamere investering mogelijk, aldus het bedrijf.

Deze cijfers geven de gangbare groottes van de freesmachines weer die Fastems integreert en de gangbare uitstoot die door hun productie wordt veroorzaakt. Dit wordt gesaldeerd met de uitstoot die door de productie van de automatiseringsoplossing wordt veroorzaakt.

Besparing op verwarmings-/koelingskosten

Daar komt nog bij dat jaarlijks naar schatting 34 ton CO2 bespaard wordt aan verwarmingskosten (of koelingskosten) door de vloeroppervlakte die bespaard wordt.

Voor Fastems maken deze cijfers deel uit van een groter geheel: “Wij bouwen aan een duurzamere toekomst met en binnen de maakindustrie. We willen fabrikanten in staat stellen te doen waar ze goed in zijn, maar wel door slimmer te werken, door minder materialen, energie en mensen te gebruiken”, zegt Nyman.

Efficiënter gebruik hulpstoffen

Dit alles is mogelijk omdat automatisering en digitalisering een efficiënter gebruik van hulpbronnen, tijdiger productie, minder afval en betere kwaliteit mogelijk maken. Tegelijkertijd wordt het werk zinvoller en veiliger voor de betrokken operators, stelt Fastems.

Automatisering helpt de bewerkende en verwerkende industrie overal ter wereld concurrerend te maken en dat is de basis voor economisch succes voor elk land en waarborgt het welzijn van de mensen, aldus de machinefabrikant.

Ook binnen Fastems

Fastems heeft niet alleen de CO2-voetafdruk berekend, maar ook het CO2-equivalent van de uitstoot die verband houdt met de eigen activiteiten van het bedrijf. Dit is een belangrijke stap, want als deze cijfers eenmaal bekend zijn, kunnen ze worden verbeterd.

Voor wat betreft de directe uitstoot van Fastems en de uitstoot door aangekochte energie (GHG Protocol Scopes 1-2): bijna twee derde van de carbon footprint van het bedrijf is afkomstig van het verbruik van elektriciteit en warmte.

Zakenreizen

De volgende stap is het meten van de indirecte emissies van het bedrijf (GHG Protocol Scope 3) , te beginnen met zakenreizen, en om in 2021 doelen te stellen om haar koolstofimpact te verminderen.

“Hoewel zakenreizen slechts een deel van onze indirecte uitstoot uitmaken, is het een van de meest substantiële. Zodra het in het najaar van 2021 is berekend, zullen we veel meer weten over onze milieu-impact in zijn geheel en kunnen we doelen stellen om die te verminderen”, zegt Nyman.

Klimaatvriendelijker

“De koolstof hand- en voetafdrukberekeningen, het begrijpen van de drie pijlers van duurzaamheid en wat ze voor ons betekenen, evenals het stellen van doelen voor de toekomst, stellen ons in staat om ons bedrijf en de productie-industrie klimaatvriendelijker op te bouwen.”

Meer informatie

Fastems & Duurzaamheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven