Aspion maakt spindel 'smart' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Aspion maakt spindel ‘smart’

Aspion uit Karlsruhe heeft een systeem ontwikkeld om bedrijfsdata uit bewerkingsmachines real-time zichtbaar te maken op een smartphone of tablet. Het systeem verzamelt data over toerentallen, bedrijfscondities, bedrijfsuren en aantal keren gebruik en geeft deze data via NFC of Bluetooth per app aan een smartphone of tablet door.

In de productie moeten dure machinestilstandstijen of kwaliteitsverliezen van de producten door slijtage van gereedschappen zoveel mogelijk worden voorkomen. Voorspellend onderhoud, dus de continue bewaking van het einde van de levenscyclus, was tot nu toe door het ontbreken van betrouwbare data nauwelijks mogelijk, stelt het bedrijf.

Door de digitalisering wordt nu ook op het gebied van bewerkingssmachines een monitoringsysteem voor de continue bewaking met live bedrijfsdata realiseerbaar, aldus Aspion. De met behulp van moderne sensortechniek verzamelde data maken niet alleen doelgericht, kwaliteitsborgend en economisch predictief onderhoud mogelijk, maar maken het onderhoud ook betrouwbaar in te plannen.

Live bedrijfsdata

Aspion is in de transport- en logistiekbranche bekend van zijn G-Log slimme transportbewaking. De zelf ontwikkelde sensoren bewaken goederen tijdens het transport en slaan schokken en klimaatwisselingen digitaal op. Nu wordt de smart sensortechniek ook toegepast in de maakindustrie: de sensor levert live bedrijfsdata van frees- en spindelkoppen van Romai Robert Maier uit Vaihingen.

Met behulp van sensoren, software en microprocessoren verzamelt en bewaart de Romai Operation Logger, kortweg ROlog, systematisch bedrijfsdata van tandwielkasten in Romai-machines. De Industrie 4.0 toepassing geeft een volledig overzicht over het werkelijke bedrijf van het gereedschap en waarschuwt bij het overschrijden van zelf gedefinieerde grenswaarden.

Via de app

De verzamelde data worden via Bluetooth of NFC real-time op gangbare smartphones of tablet verstuurd en met behulp van de Romai ROlog-app gevisualiseerd. De datalogger bepaalt tijdens bedrijf de maximale en gemiddelde waarden voor het toerental, de temperatuur en relatieve vochtigheid en de optredende impulsen of stoten in meerdere assen.

Ook gegevens over bedrijfsuren, aantal keren gebruik, looptijden, actuele onderhoudsstatus en een digitaal logboek worden verzameld en getoond. De verzamelde data wordt opgeslagen in de cloud en zijn daarna beschikbaar voor systematische analyse.

Toepassing ROlog sensoren

De freeskoppen van Romai worden in nagenoeg alle terreinen van de verspaning gebruikt. Door de veelheid aan toepassingsgebieden lopen de belastingen door het verschillende gebruik sterk uiteen. Door een systematisch verzamelen en beoordeling van de verzamelde parameters kunnen onafhankelijk van het toepassingsgebied de onderhoudscyclussen worden geoptimaliseerd en de levensduur van de gebruikte tandwielkasten duidelijk worden verlengd. De ROlog sensoren kunnen met de meeste tandwielkasten van Romai worden gebruikt.

Aspion en Romai

Aspion GmbH ontwikkelt, maakt en verkoopt energetisch geoptimaliseerde slimme sensoren met draadloze communicatie voor Industrie 4.0 toepassingen. De in Karlsruhe gevestigde onderneming is opgericht in 2011. Behalve het meervoudig onderscheiden standaardproduct Aspion G-Log voor transportbewakingen ronden technisch adviezen op het gebied van ontwikkeling rondom hardware als geïntegreerde oplossing het aanbod af.

Romai Robert Maier GmbH in Vaihingen/Enz produceert precisiereductoren die wereldwijd worden toegepast in de medische techniek, automobielbouw, windenergie, lucht- en ruimtevaart, gereedschapsmachines en machinebouw. Al meer dan zestig jaar dragen de eigen engineering en de diepte van de productie met meer dan 80% bij aan de kwaliteitskenmerken van het familiebedrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven