ASML groeit op kracht toeleveranciers • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

ASML groeit op kracht toeleveranciers

Werkzaamheden aan de lens. Elk stofdeeltje kan de lichtbundel en zo het hele lithografieproces verstoren (foto ASML)

Chipmachinefabrikant ASML is uitgegroeid tot het hightech-paradepaardje van de Nederlandse industrie. Zeker als het om precisietechnologie gaat. Te midden van veeleisende klanten en moordende concurrentie, moet ASML zijn leidende positie zien te handhaven. Het is op zijn minst opmerkelijk dat de chipmachinefabrikant zijn technologisch succes meer en meer dankt aan zijn toeleveranciers. Bewust.

Dertig jaar geleden begonnen als joint venture van Philips en ASM International, telt ASML inmiddels 70 vestigingen in zestien landen. 14.000 ingenieurs en wetenschappers proberen dagelijks de grenzen van de micro- en nanotechnologie te verleggen. Het hoofdkantoor zit nog altijd in Veldhoven. De fabrikant met een omzet van bijna 6 miljard euro in 2014, staat voor de opgave om lithografiemachines te produceren voor chips die steeds kleiner, krachtiger, sneller, goedkoper en energiezuiniger zijn. Dit om aan de wensen van klanten als Samsung, Intel en TSMC tegemoet te komen en om de concurrentie met Canon en Nikon het hoofd te bieden. Want consumenten willen nu eenmaal steeds betere tablets en smartphones voor hetzelfde geld. Naast het verhogen van de productiviteit van de machines en een groter aandeel wafers zonder defecten, ligt de focus daarom op het alsmaar verkleinen van de chips door steeds geavanceerdere lithografietechnieken.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven