Ga naar hoofdinhoud

AI, cloud-based, duurzaam en info delen op 3DExperience World 2023

'Alle engineers en gebruikers met een licentie voor SolidWorks krijgen vanaf 1 juli 2023 toegang tot het 3DExperience platform,' aldus Gian Paolo Bassi (foto: Paul Quaedvlieg).

De term Artificial Intelligence (AI) viel opvallend vaak dit jaar tijdens de 3DExperience World in Nashville. Was er bij Dassault Systèmes wellicht enige jaloezie op het media-succes van ChatGPT van OpenAI? Suchit Jain, vice-president Strategy Dassault Systèmes hield er zelfs een presentatie over: ‘The Next Big Thing: ChatGPT? Andere actuele thema’s tijdens het 3-daagse evenement waren cloud-based software, duurzaamheid en vooral ook samenwerken (informatie delen) in de industrie.

Paul Quaedvlieg (hoofdredacteur Aandrijftechniek) doet ook voor MTL Metaal Magazine verslag van 3DExperience World 2023 dat vorige week plaatsvond. De grote vraag: werkt ChatGPT? Jain gaf aan ermee geëxperimenteerd te hebben. Hij voerde enkele termen voor een wenteltrap in, met de vraag of ChatGPT de software-code kon creëren. Daarna werd dit gekopieerd en geplakt in SolidWorks.

En…? Het werkte. Er werd zowaar een wenteltrap getekend.

‘Tsunami van AI: Omarm deze tools’

Volgens Jain kan iets exploderen als je het toegankelijk maakt voor de massa. Er zijn volgens hem al veel meer AI-tools zoals ChatGPT. “Zie ze niet als een bedreiging, maar omarm ze. Want de tsunami van AI komt er aan.”

Volgens hem kun je die data beter pakken en gebruiken om andere dingen te verbeteren. “Het maakt je alleen maar productiever.”

Op de vraag ‘Is automatisering dan de ‘killer app?’ antwoorde hij: “No way! Creativity is the killer app!” En dat is gelukkig (nog) niet te automatiseren.

‘Push the limits of imagination’

Gian Paolo Bassi, senior vice president, 3DExperience Works bij Dassault Systèmes, opende het event. “De reis van idee naar creatie begint wanneer we vrij zijn om ons voor te stellen hoe dingen zouden kunnen zijn, in plaats van hoe ze zijn: ‘push the limits of imagination’.”

“Wanneer we de tools bezitten die ons in staat stellen samen te fantaseren, veranderen zakelijke relaties in ervaringen. Samenwerking en creativiteit worden één, waardoor een vonk ontstaat die de menselijke vooruitgang vooruit kan stuwen”, aldus Bassi.

“De 3DExperience World van dit jaar gaat over de verbeelding van wat we samen kunnen bereiken, vandaar het centrale thema ‘Imagine’.”

“Na twee jaar fysiek gescheiden te zijn geweest, creëren we een ervaring op locatie waar onze gemeenschap zich opnieuw kan verbinden door de kracht van ervaring, de kracht van het 3DExperience-platform kan ontdekken en een duurzamere toekomst kan creëren door de kracht van samenwerking.”

Cloud-based platform en samenwerken

Bassi kondigde op de eerste dag van het event twee belangrijke noviteiten aan.

Allereerst de toegang tot het cloud-based 3DExperience Works platform. Alle engineers en gebruikers met een licentie voor SolidWorks krijgen vanaf 1 juli 2023 toegang tot dit platform.

Tweede noviteit betreft het wereldwijd digitaal kunnen delen van designs en informatie. Ook dit gaat vanaf 1 juli 2023 in. Op deze manier kan de onderlinge samenwerking tussen engineers en bedrijven beter en makkelijker worden.

“Enige voorwaarde is toegang tot internet”, aldus Bassi. “Het is daarbij niet nodig dat de andere partij een licentie heeft van SolidWorks of 3DExperience Works.”

Voor de veiligheid heeft Dassault Systèmes vanzelfsprekend de modernste beveiliging ingebouwd, geeft hij aan.

Geavanceerde simulatie wordt voor meer engineers bereikbaar,

Supply chain: flexibel en weerbaar zijn

Ook om thema’s als supply chain en duurzaamheid kon Dassault Systèmes in Nashville niet heen.

“Veel bedrijven hebben problemen gehad op het gebied van supply chains of hebben het nog steeds,” aldus Bassi. “Dit heeft een negatieve invloed gehad op hun bedrijfsresultaat.”

“Toch is de supply chain ‘interruption’ bij bedrijven die flexibel en weerbaar zijn, veel korter geweest.” Ook hierbij kan volgens hem een platform als 3Dexperience Works het verschil maken. “Technology is the solution”, zei Bassi.

Duurzaamheid: CO2-verbruik per component

Op het gebied van duurzaamheid toonde Bassi wat tegenwoordig allemaal mogelijk is met geavanceerde softwaretools. “De transitie naar een meer duurzame manier van leven is al begonnen.”

“Met het ‘design for sustainability’ krijgt de engineer inzicht in het CO2-verbruik van een component. Op welke manier wordt een onderdeel zo ‘duurzaam’ mogelijk gefabriceerd? Engineering geeft de impact aan.”

Met ‘design for sustainability’ krijgt de engineer inzicht in het CO2-verbruik van componenten tijdens de productie

Lees ook:

Quaedvlieg was ook in 2019 bij de 3DExperience World (toen nog SolidWorks World geheten).

Hij beschreef toen in zijn blog over AI onder meer een meccano-achtige CNC-opstelling met een innige verbinding tussen designsoftware en CNC-machines.

Lees: ‘Unfolding ignorance

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven