Additive manufacturing: hybride of stand-alone? • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Additive manufacturing: hybride of stand-alone?

Een demowerkstuk van DMG Mori, waarbij frezen gecombineerd is met laseroplassen (foto: Reinold Tomberg)

Morgenmiddag 24 maart staat tijdens de Vimag-Forumdiscussie de vraag centraal of je bij additive manufacturing (3D-printing) moet kiezen voor stand-alone machines of voor hybride machines. De discussie is voor leden van de sectie Vimag van FPT-Vimag en de leden van de Nevat vanaf 13.00 uur in Amrâth Hotel Maarsbergen.

De vraag tussen stand-alone of hybride is actueel omdat momenteel een aantal leveranciers van klassieke metaalbewerkingsmachines nu ook machine-uitvoeringen aanbieden voor additive manufacturing.  Lees hier meer in eerder gepubliceerd bericht op onze site. Bekijk hieronder bijvoorbeeld een video van de Integrex i-400AM van Yamazaki Mazak:

https://www.youtube.com/watch?v=B0BgYPifHw0&feature=youtu.be

Ook interessant is de video hieronder van de Lasertech 65 Hybrid van DMG Mori:

https://www.youtube.com/watch?v=s9IdZ2pI5dA

Ook Matsuura biedt een hybride machine aan voor additive manufacturing: de Lumex Avance-25

https://www.youtube.com/watch?v=A25AQcwlGoA

Abonnees van Metaal Magazine kunnen hier een artikel lezen over additive manufacturing en verspanend bewerken gecombineerd op één machine.

Geometrie

Je ziet momenteel dat additive manufacturing met succes ingezet wordt, waar de vorm en de geometrie van het product veelal beslissend zijn. Als je het bijvoorbeeld niet kunt verspanen of gieten, dan ga je nadenken over additive manufacturing. Dat betekent dat je bij additive manufacturing veelal praat over complexe delen.

Beperkte hoeveelheid

Van belang is ook om te weten dat aanbieders van additive manufacturing maar een beperkte hoeveelheid metalen kunnen aanbieden. In principe kun je vanzelfsprekend heel veel metalen inzetten, maar in de dagelijkse praktijk is de keuze beperkt tot metalen waarmee al goede resultaten zijn behaald en waarover uitspraken gedaan kunnen worden over uiteindelijke mechanische waarden als treksterkte, rek, hardheid en dergelijke.

Exotische materialen

Naast vrije vormen lijken de gebruikers van additive manufacturing ook een voorliefde te hebben voor exotische materialen. De verklaring hiervoor is eigenlijk eenvoudig. Vaak zijn dit metalen die moeilijk te verspanen zijn. Additive manufacturing als bijvoorbeeld lasersinteren biedt dan voordelen. Bovendien rechtvaardigt een hoge materiaalprijs de inzet van een dure machine (want productiemachines voor additive manufacturing zijn zeker niet goedkoop).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven