Additive Industries legt lat hoger voor metaalprinten • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Additive Industries legt lat hoger voor metaalprinten

De MetalFAB1 is een industriele 3D-metaalprinter van Additive Industries die modulair is opgebouwd (foto: Additive Industries)

Deze week presenteert Additive Industries tijdens de Formnext in Frankfurt (D) de MetalFAB1. Deze industriële 3D-metaalprinter is thermisch geoptimaliseerd en is uitgerust met een bouwplaatautomatisering en kan worden gezien als een totaaloplossing. Volgens Additive Industries is er met de MetalFAB1 tot een tien keer betere reproduceerbaarheid, productiviteit en flexibiliteit te behalen in vergelijking met bestaande mid-range printers. Gisteren konden we tijdens een voorpremière in Eindhoven de eerste twee MetalFAB1 machines aanschouwen.

Bijzonder aan de MetalFAB1 is de modulaire opbouw. Dit maakt een klantspecifieke procesinrichting en configuratie mogelijk en geeft tevens de mogelijkheid om later eenvoudig de installatie uit te breiden met meer modules en nieuwe systemen. De MetalFAB1 kan met meerdere bouwkamers worden uitgerust. Elke bouwkamer kan als module worden toegevoegd en heeft een eigen geïntegreerde metaalpoederrecycling. Aan de bovenzijde van de MetalFAB1 pendelt een  lasersysteem met maximaal vier lasers tussen de verschillende bouwkamers. Dit betekent dat er met één totaaloplossing meerdere materialen naast elkaar kunnen worden geprint.

Geautomatiseerd printen

Met een bouwvolume van 420 mm x 420 mm x 400 mm (XxYxZ) per bouwkamer, behoort de MetalFAB1 tot één van de grootste metaalprinters die nu beschikbaar zijn. Ook belangrijk is dat het systeem beschikt over een geïntegreerde oven voor het spanningsarm gloeien van de geprinte producten. Aan de achterzijde van de machine zorgt een wisselaar voor de handeling van de bouwplaten. Hierdoor is het een volledig afgesloten en geautomatiseerd systeem en dit geeft naast tijdwinst ook voordelen voor de veiligheid. De gebruiker komt namelijk niet in contact met poeders.

Beta machines

Additive Industries start volgende maand met het ‘Beta programma’. Vier Beta machines zijn inmiddels gereserveerd door klanten uit veeleisende markten zoals de lucht- en ruimtevaart, hightech machinebouw en gereedschap-fabricage. Bijzonder is dat deze machines al zijn gereserveerd voordat de machines ook daadwerkelijk gerealiseerd waren. “We kijken uit naar de hechte samenwerking met onze Beta klanten. We zullen samen processen, nieuwe materialen en toepassingen ontwikkelen en de prestaties moeten testen om de business cases van onze klanten substantieel te verbeteren”, aldus Daan Kersten, medeoprichter en CEO van Additive Industries.

Oprichters van Additive Industries: Jonas Wintermans (links) en Daan Kersten voor de MetalFAB1 (foto: Additive Industries)
Oprichters van Additive Industries: Jonas Wintermans (links) en Daan Kersten voor de MetalFAB1 (foto: Additive Industries)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven