Precisie in grootformaat • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Precisie in grootformaat

Tubular direct drive: Geen negatief effect als de polen omgekeerd worden.

Mitsubishi breidt de lijn draadvonkmachines uit met de MV4800R-Connect. Vergeleken met de Mitsubishi MV2400R beschikt deze nieuwe machine over een 50% groter werkbereik in de X- en Y-as. De machine is ook voorzien van de Tubular direct drive, de zelf ontwikkelde wrijvingsloze aandrijving. Dit alles staat volgens leverancier Dymato garant voor hoge nauwkeurigheden. 

Precisiecomponenten worden groter. Engineers willen ook in grote werkstukken ultra lage oppervlakteruwheden; of radii tot 0,05 mm. Ondanks dat de nauwkeurigheden van andere verspanende technologieën verbeterd zijn, blijft voor de allerhoogste nauwkeurigheid, of haarscherpe contouren draadvonken de beste oplossing.

Om die reden heeft Mitsubishi Electric het snijoppervlak van de nieuwe MV4800R-Connect draadvonkmachine vergroot. Er passen werkstukken op tot 1250 bij 1020 bij 305 mm, met een maximaal gewicht van 3 ton. Het werkbereik (X x Y x Z)  is 800 x 600 x 310 mm.

Tubular direct drives

Ondanks het 50% grotere werkbereik, haalt deze Mitsubishi draadvonkmachine dezelfde nauwkeurigheid als de kleinere modellen, stelt leverancier Dymato. Dat komt met name door de Tubular Shaft motor.

Colin Jennings, area sales manager en vonkspecialist bij Dymato, legt de werking uit: “Als je stator en rotor langzaam draait  dan voel je het als de polen wisselen. Bij de overgang van noord naar zuid voel je even weerstand. Dit is wat er ook gebeurt bij een gewone lineaire aandrijving wat tot een vibratie kan leiden die je terugziet in het werkstukoppervlak en nauwkeurigheid.”

Schijfmagneten met buis

“Mitsubishi Electric past daarom het Tubular direct drive concept toe, waardoor je geen enkel effect hebt van het omkeren van de polen. Deze aandrijving werkt volledig wrijvingsloos.”

Om dit te realiseren gebruikt de machinebouwer niet-ijzerhoudende schijfmagneten met een buis erom heen (vandaar de term Tubular in de naam). Hierover verplaatst zich de motor.

‘Als enige in een draadvonkmachine’

De fabrikant heeft deze direct drive motor zelf ontwikkeld en produceert deze ook volledig in eigen huis, evenals de elektronica en de besturing van de Tubular Shaft. Mitsubishi garandeert de positioneernauwkeurigheid van 2 µm over de volledige lengte dan ook voor 12 jaar.

Mitsubishi Electric past deze aandrijftechnologie als enige in draadvonkmachines toe, stelt Dymato. Vergelijkbare aandrijvingen komen wel voor in de medische industrie; ze worden bijvoorbeeld toegepast in MRI-scanners. Om een optimaal beeld van de patiënt te genereren moet de scan-unit heel gelijkmatig bewegen. De kleinste hapering of trilling heeft al een negatieve invloed op het beeldresultaat.

Robuuste constructie

De nauwkeurigheid van de MV4800R-Connect draadvonkmachine komt ook uit de constructie: het is een vastbedmachine, met een machine frame dat gegoten is van Meehanite gietijzer.

Het werkstuk staat stil; de draad beweegt. “Hierdoor ontstaat er geen kruistafel effect met een bewegende watermassa”, verduidelijkt Jennings.  De aandrijvingen zijn zo gepositioneerd, dat het voordeel van de Tubular direct drive motoren maximaal benut worden.

Snelle doorgifte signalen

Voor de snelle communicatie tussen de sensoren, besturing en aandrijving gebruikt Mitsubishi Electric snelle polymeer optical fiber bekabeling. Deze geeft de signalen 400% sneller door. Het resultaat is een hogere haalbare nauwkeurigheid en oppervlaktenauwruwheid van Ra 0,12 µm bij een hogere productiviteit.

Alle draadvonkmachines van Mitsubishi beschikken standaard over het ‘crash protection system’. Bij de geringste weerstand die de machine  detecteert tijdens een verplaatsing, stopt de MV4800R-Connect met een terugtrekbeweging in tegengestelde richting. Dit voorkomt schade.

Snelle herinvoer draad

Treedt toch onverhoopt draadbreuk op, dan kan de machine deze automatisch terug invoeren in de vonkspleet ter plaatse zonder dat eerst moet worden teruggekeerd naar de startpositie. Dit levert een aanzienlijke tijdwinst op, aldus de fabrikant.

De draadvonkmachine beschikt hiervoor over de mogelijkheid om de draad te rekken en te strekken voordat deze wordt ingevoerd. De dunste draad waarmee de Mitsubishi Electric MV4800R-Connect kan snijden heeft een diameter van 0,15 mm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven