5 tips voor een duurzamere productie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

5 tips voor een duurzamere productie

(foto: Surplex/Nico Garstmann, Shutterstock)

De industrie kan een belangrijke bijdrage leveren om de wereld duurzamer te maken. Industrieel veilinghuis Surplex heeft 5 routes opgesteld naar een duurzamere productie. Op 22 april is het Earth Day 2023.

De EU heeft zich in het akkoord van Parijs ertoe verplicht om de globale economie milieuvriendelijker te maken. Door uiteenlopende maatregelen moet voor 2050 klimaatneutraliteit worden bereikt en de wereldwijde opwarming van de aarde tot 1,5 °C beperkt blijven.

Doorslaggevende rol voor industrie

In de strijd tegen klimaatverandering speelt de industrie een doorslaggevende rol. De industrie is verantwoordelijk voor bijna 200 miljoen ton en dus ongeveer 20% van de jaarlijkse CO₂-uitstoot. De sector moet de CO₂-uitstoot voor 2030 (vergeleken met die van 1990) met de helft verminderen.

Om de klimaatdoelen te halen moet er een veranderingen in de economie plaatsvinden. Dat betekent weliswaar veel uitdagingen voor het bedrijfsleven, maar ook kansen om zich in te stellen op de langere termijn en op een duurzamere manier te voldoen aan de toenemende vraag, stelt Surplex.

5 routes naar milieuvriendelijker eigen productie

Er zijn diverse aspecten waarbij de industrie accenten kan plaatsen om de eigen productie milieuvriendelijker te maken, geeft Surplex aan.

-1- Grondstoffen

Industriële bedrijven kunnen er bij de inkoop nu al op letten dat de grondstoffen duurzaam zijn – bijvoorbeeld door gerecycled metaal te gebruiken.

Door hernieuwbare energie of windenergie te gebruiken kan de CO₂-uitstoot die de productie veroorzaakt, worden verminderd.

-2- Energieverbruik

Voor de productie is veel energie nodig. En ook als deze uit hernieuwbare bronnen wordt opgewekt, is het van doorslaggevend belang daar ook zorgvuldig mee om te gaan.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om in te zetten op zuinige machines, het gebruiken van vrijgekomen warmte of intelligente verlichting.

In een tijd waarin de prijs van energie flink is toegenomen, scheelt dat ook nog eens in de kosten.

3- Productdesign

Een goed doordacht design heeft een positieve uitwerking op de duurzaamheid van de geproduceerde producten als ze uiteindelijk bij hun verbruiker zijn.

Door gebruik te maken van duurzame verpakkingen en van een modulair ontwerp kunnen producten gemakkelijker gerecycled of hergebruikt worden.

-4- Medewerkers

Door scholingen en workshops kunnen medewerkers opmerkzaam worden gemaakt op duurzamere productiemethoden. Personeel dat tijdens het werk zorgvuldig omgaat met grondstoffen en energie zorgt direct voor positieve effecten en duurzamere productie.

-5- Afvalbeheer

Goed afvalbeheer kan helpen om minder afval te veroorzaken en afval dat wel ontstaat te recyclen of te hergebruiken.

Bedrijven kunnen bijvoorbeeld afvalverminderingssystemen invoeren of samenwerkingen aangaan met recyclingbedrijven om afval verder te verwerken. Daardoor kan het worden ingezet als uitgangspunt voor een ander product.

Zo kan in de chemische industrie kooldioxide zelfs als grondstof voor de productie worden gebruikt, in plaats van dat het alleen maar wordt uitgestoten.

Tweede leven voor machines

In de context van punten 1, 2 en 5 loont het ook de moeite om na te denken over de machines die worden gebruikt, geeft Surplex aan.

Ook de productie van machines veroorzaakt immers veel CO₂-uitstoot en machines die niet meer worden gebruikt veroorzaken afval.

Bedrijven die duurzamer willen produceren, kunnen ook overwegen om gebruikte machines in te zetten. Die helpen grondstoffen te besparen, koolstofdioxide-uitstoot te verminderen en afval te reduceren, omdat de machines zo een tweede leven krijgen.

Gebruikte machines hoeven voor de productie helemaal niet nadelig te zijn, stelt het industrieel veilinghuis. En wie een beetje geluk heeft, kan zelfs relatief nieuwe, zuinige machines vinden, stelt het veilinghuis.

Kosten besparen en budget vrijhouden

“Gebruikte machines zijn doorgaans in goede toestand en kunnen nog een lange levensduur mee. Ook helpen ze kosten te besparen en budget vrij te houden voor andere verbeteringen.”

Tegelijkertijd kunnen bedrijven hun eigen overbodige machines verkopen en niet meer laten slopen, aldus Surplex. “Ook dat zorgt voor meer budget en de machines kunnen door andere bedrijven worden gebruikt zonder dat er veel afval ontstaat.”

Industrieel veilinghuis Surplex

“Wie interesse in een gebruikte machine heeft, krijgt echter vaak te maken met een enorme lading mogelijkheden.

Industrieel veilinghuis Surplex geeft aan een ‘uitstekende optie’ te zijn. Surplex heeft inmiddels vestigingen in 16 Europese landen en heeft meer dan 20 jaar ervaring in de handel met gebruikte machines.

Specialisten van Surplex.com adviseren potentiële klanten bij de aan- en verkoop van machines en ondersteunen de kooppartijen met een deskundige totaalservice van koopcontract tot logistiek.

22 april Earth Day

Earth Day, in 1970 opgericht, laat zien hoe belangrijk de bescherming van het klimaat voor de hele wereld is.

Elk jaar op 22 april worden alle mensen aangemoedigd om over hun eigen gedrag en de uitwerkingen daarvan op het milieu na te denken.

Om natuurrampen en hun gevolgen tegen te gaan is het noodzakelijk om op allerlei vlakken actief te worden; met name in de industrie.

Op Earth Day 2023 vinden weer diverse acties en evenementen plaats, bijvoorbeeld schoonmaakacties, demonstraties maar ook informatieve bijeenkomsten. Bedrijven staan op deze dag eveneens stil bij hun eigen bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven