5 succesfactoren voor smart manufacturing • Metaal Magazine
Nieuws

5 succesfactoren voor smart manufacturing

Succesvolle smart manufacturing is gebaseerd op 5 pijlers. Met deze pijlers kunnen maakbedrijven flexibel voldoen aan de eisen van een steeds veranderende industrie. Dat zegt Jeroen ter Steege, event director van de Nederlandse Metaaldagen.

De pijlers komen alle 5 aan bod tijdens de Nederlandse Metaaldagen in Den Bosch.

Automatisering

Wellicht voor de hand liggend, stelt Ter Steege, maar smart manufacturing kan niet zonder automatisering. “Of het nu gaat om werkstuk- en pallethandling, robotisering of geautomatiseerde voertuigen voor de interne logistiek, met behulp van automatisering kunnen maakbedrijven processen uitvoeren met weinig of geen menselijke tussenkomst.”

Automatisering is effectief omdat het de kwaliteit, output en efficiëntie verhoogt en het risico op fouten reduceert, aldus Ter Steege. “Automatisering in een slimme fabriek zal ook een stukje autonomie toevoegen aan het productieproces. Als systemen met elkaar kunnen communiceren, wordt het mogelijk om automatisch kerndoelen te veranderen op basis van de fase waarin de productie zich bevindt.”

Sensoren en data

Om geautomatiseerd en autonoom te produceren, moeten er veel data beschikbaar zijn uit het productieproces om aan de hand daarvan beslissingen te kunnen maken. Dat betekent dat productiemachines en -systemen in smart manufacturing niet zonder IoT-sensoren kunnen, vertelt hij.

“Maar met alleen ruwe data uit sensoren kom je als maakbedrijf nog niet veel verder. Daarom wordt in een slimme fabriek de data verzameld in een cloud-omgeving, waarna de grote hoeveelheden gegevens met slimme IT-oplossingen geanalyseerd kunnen worden.”

Deze analyses bieden inzicht in het proces, geven eventueel zelfs de mogelijkheid om het proces real-time aan te sturen of worden bijvoorbeeld gebruikt voor het voorspellen van onderhoud. 

Simulatie

Smart manufacturing kent veel aspecten die snel ontwikkelen, en simulatie is er daar één van. Ter Steege: “Een computergestuurde modellering van ‘echte’ machines, producten, materialen en procedures, wordt in een slimme fabriek ingezet om uitgebreide simulaties uit te voeren.

In de kern is productiesimulatie een goedkope, risicovrije manier om alles te testen, van eenvoudige revisies tot volledige herontwerpen, altijd met het doel de productiedoelstellingen tegen zo laag mogelijke kosten te behalen.

In tegenstelling tot normale analyses en prognoses, biedt productiesimulatie dankzij real-time data een snelle en efficiënte methode om parameters aan te passen en snellere resultaten te krijgen. Een geoptimaliseerde fabriek ontkomt dus niet aan simulatie, geeft hij aan.

Cyber security

Smart manufacturing vereist dus voor het verzamelen, analyseren, opslaan en monitoren van data een snelle cloud computing. Hierdoor moeten bedrijven overstappen van de traditioneel gesloten processen naar een meer eigentijdse en verbonden omgeving. “Dit brengt risico’s met zich mee”, vertelt Ter Steege, “zoals malware, ransomware, onzorgvuldigheid van medewerkers, hackers en industriële spionage.”

Een geavanceerde netwerk-cyberveiligheid mag volgens hem dus niet ontbreken bij smart manufacturing. “De maakindustrie loopt op het gebied van Cyber Security een beetje achter. Daarom zullen we tijdens de Nederlandse Metaaldagen ook aandacht schenken aan industriële cyberbeveiligingsmaatregelen.”

Additive manufacturing 

Tenslotte gaat smart manufacturing hand in hand met 3D-printen, vindt Ter Steege. De productietechnologie biedt tal van voordelen voor de productie van kleine batches, lichtgewicht onderdelen en prototypen. “Omdat de prestaties van 3D-printers snel verbeteren en de kosten dalen, zullen 3D-printers een belangrijke rol gaan spelen in de digitale transformatie van de maakindustrie. Reden genoeg dus om het thema extra onder de aandacht brengen tijdens de Nederlandse Metaaldagen”, besluit Ter Steege.

De Nederlandse Metaaldagen worden van 15 t/m 17 september gehouden in Den Bosch, tegelijk met Materials+Eurofinish+Surface en de Kunststoffenbeurs (allebei van 15 t/m 16 september in Den Bosch).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven