Ga naar hoofdinhoud

5 miljoen euro voor Smart Industry

Demonstratie van Trumpf van de mogelijkheden van Smart tijdens de BlechExpo in Stuttgart (foto: Reinold Tomberg)

De Tweede Kamer heeft onlangs een amendement aangenomen om 5 miljoen euro extra te investeren in Smart Industry. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: “De Nederlandse Smart Industry loopt achter op andere Europese landen. Daarom is deze rugsteun vanuit de politiek extra welkom.”

In het afgelopen jaar verscheen rapport na rapport over de robotisering en digitalisering van de industrie, ook wel Smart Industry genoemd. De conclusie van vrijwel ieder rapport luidt dat Smart Industry enorme kansen biedt, maar ook vele uitdagingen met zich meebrengt. Uit een recent rapport van TNO blijkt dat er vooral in Nederland werk aan de winkel is: in vergelijking met andere Europese landen loopt ons land achterop bij de implementatie van Smart Industry.
Dezentjé: “Nederland kan deze uitdagingen aan, maar de vraag is wel of we ze met voldoende vereende krachten aanpakken. In alle Nederlandse sectoren, van agro tot offshore, is de impact van Smart Industry groot; business modellen moeten worden aangepast en ook zullen er andere dingen van medewerkers worden verwacht. Dit vraagt een nauwe samenwerking van politiek en het bedrijfsleven, om zo de toekomst van onze industrie in haar volle breedte te kunnen garanderen.”

Politieke steun

“De versnellingsambitie van Smart Industry lijkt te gaan haperen, het bedrijfsleven kan de klus niet alleen klaren, beseft ook Den Haag”, stelt de voorzitter van FME. Tijdens de Algemene Beschouwingen spraken fractievoorzitters al over vooruitgang en robotisering en wat dit voor Nederland betekent. En tijdens de behandeling van de begroting van Economische Zaken stond Smart Industry wederom nadrukkelijk op de politieke agenda. Dezentjé: “Dat de Tweede Kamer deze week met een overgrote meerderheid heeft ingestemd met het amendement van VVD-er Michiel van Veen – waardoor 5 miljoen euro wordt geïnvesteerd in Smart Industry – is fantastisch nieuws. Dit laat zien dat er in Den Haag niet alleen gesproken wordt over het verdelen van de taart, maar ook over het vergroten ervan.”

Samenwerken
Werkgevers, vakbonden, kennisinstellingen en de regionale en nationale overheid moeten samen werk van maken Smart Industry. Dat kan niet zonder financiële ondersteuning in de aanloopfase. Om Nederland een belangrijke rol te geven bij de ontwikkeling van Smart Industry is deze hulp vanuit de politiek dan ook welkome ondersteuning. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven