Optomec kan met het Lens DED-systeem nu ook aluminium toepassen als materiaal om 3D te printen, zonder dat een supportstructuur nodig is. Dit biedt mogelijkheden voor de reparatie van aluminium onderdelen, bijvoorbeeld in transport en luchtvaart.
Het Amerikaanse bedrijf had al AM-systemen die konden 3D-printen met materialen als staal, nikkel, titanium en recent ook koper. Met DED (directed energy deposition) zijn nu dus ook aluminiumlegeringen in poedervorm te gebruiken voor additive manufacturing van complexe vormen. Dat meldt 3D-print Magazine.
Het 3D-printen gebeurt onder gecontroleerde atmosfeer, met zeer lage gehaltes aan zuurstof en vocht, voor betere mechanische eigenschappen. Naast de gangbare aluminium legeringen, zijn ook de nieuwe legeringen, speciaal ontwikkeld voor additive manufacturing, toe te passen.
Complexe geometrieën
Omdat Optomec het Lens DED-systeem ook als 5-assig systeem levert, kunnen nu ook onderdelen met complexe geometrieën in aluminium 3D-geprint worden zonder dat ondersteuningsconstructies noodzakelijk zijn.
Volgens David Otazu, applicatie engineer bij Lens, wordt het aluminium geprint met een hoge depositiesnelheid, een dichtheid van 99,9% en een goede oppervlakteafwerking. Materiaalonderzoek heeft aangetoond dat de gasporositeit ongeveer 0,1% bedraagt.
‘Alle gangbare materialen’
Met aluminium erbij stelt het bedrijf dat de Optomec Lens-systemen nu alle gangbare materialen kunnen verwerken die worden gebruikt voor additive manufacturing.