3D-printcentra voor Daimler bussen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

3D-printcentra voor Daimler bussen

Daimler Buses wil vanaf komend jaar eigen 3D-printcentra opzetten. In deze servicepunten zullen reserveonderdelen en geïndividualiseerde componenten additief vervaardigd worden via selective laser sintering (SLS). Dit in plaats van hiervoor externe serviceproviders in te schakelen.

Daimler Trucks & Buses heeft met dit doel een samenwerking aangekondigd met het Zwitserse Sintratec. Het Sintratec S2-systeem is geïntroduceerd op de productielocatie van Daimler-dochter Evobus in het Duitse Neu-Ulm.

In businterieur

Er zijn al additief vervaardigde onderdelen ingebouwd in de businterieurs. Dit wordt de komende tijd sterk uitgebreid met de eigen servicepunten als 3D-printcentra.

Een dergelijke stap is strategisch gezien zowel economisch als ecologisch. De productie en levering van een 3D-geprint onderdeel duurt namelijk slechts enkele dagen, in plaats van enkele maanden. Zo worden logistieke kosten aanzienlijk verlaagd en wordt aanmerkelijk minder afval geproduceerd.

Ook voor training

Sintratec biedt met het modulaire S2-systeem een compacte en betaalbare end-to-end oplossing op het gebied van SLS. Dit is bij uitstek geschikt voor training en opleiding, evenals voor de productie van kleine en middelgrote series.

Behalve voor productie zal het systeem ook worden gebruikt in de 3D-printcentra van Daimler Buses om technologische knowhow in Neu-Ulm over te brengen. Bovendien worden de optimalisatie en ontwikkeling van printmaterialen bevorderd, door een eenvoudiger materiaalwisseling.

Sintratec is trots op deze samenwerking. Het hightech bedrijf en kijkt ernaar uit om in de toekomst actief bij te dragen aan de digitalisering van de busindustrie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven