3D-printbedrijven samen op BIC • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

3D-printbedrijven samen op BIC

De 3D-printbedrijven AM-Flow, Additive Center en Marketiger gaan samenwerken. Ze nemen daarvoor hun intrek op de Brainport Industries Campus (BIC) en bouwen er een 3D-innovatiecenter. De 3 start-ups gaan eerst zo’n 200 m2 innemen op BIC. De verwachting is dat dat in de zomer verdubbelt. Er komen in het begin rond de 10 mensen te werken, maar het personeelsbestand moet snel doorgroeien.

Het Amsterdamse AM-Flow opent met deze samenwerking een tweede vestiging in Eindhoven. Marketiger en Additive Center, beide al gevestigd in Eindhoven, verplaatsen al hun activiteiten naar BIC.

De 3 willen niet alleen de onderlinge samenwerking aanhalen, maar denken ook voordeel te behalen van de aanwezigheid andere bedrijven en onderwijsinstellingen op het BIC. JLL heeft verhuurder Brainport Industries Campus geadviseerd bij deze transactie.

K3D-AddFab is al huurder op de campus, met industriële 3D-metaalprinters van het Eindhovense Additive Industries.

‘Profijt uit al aanwezige expertise’

AM-Flow verwacht in Eindhoven naast de samenwerkingsvoordelen ook profijt te krijgen van de al aanwezige expertise op het gebied van robotica, vision software en andere elementen van Industrie 4.0.

“Brainport is op deze terreinen, maar zeker ook rond 3D-printing en additive manufacturing de hotspot van Nederland, misschien wel van Europa. En dat we op BIC kunnen samenwerken met partijen als Siemens maakt de overstap voor ons extra waardevol”, zegt Stefan Rink namens AM-Flow.

‘Laagdrempelig maken’

Voor Additive Center, dat 3D-technologieën via advisering en productontwikkeling bereikbaar wil maken voor de industrie, ligt de uitdaging in het laagdrempelig beschikbaar maken van het aanbod.

Maarten van Dijk: “Wij hebben dus een puur inhoudelijke reden om naar BIC te verhuizen: nergens zouden we zo dicht op de markt zitten als daar. Dit is de plek waar industrie, innovatie en opleidingen bij elkaar komen.”

Additive Center ziet in de nieuwe samenwerking ook een kans om 3D-grondstoffen als kunststof – waar nu vooral mee gewerkt wordt – en metaal dichter bij elkaar te brengen.

‘Groei faciliteren’

Marketiger krijgt op Brainport Industries Campus de ruimte voor de doorontwikkeling. Maikel de Wit: “BIC kan onze groei faciliteren. Of het nu gaat om elektra, de luchtafzuiging of het binnenrijden van nieuwe machines, op de campus krijgen we dat allemaal voor elkaar. En dat is hard nodig gezien onze groeiontwikkeling.”

De Wit benadrukt dat succes voor hem een combinatie van de juiste technologie en de beste omstandigheden vereist. “Je kunt bij wijze van spreken de allersnelste printerkop maken, die krijgt pas waarde als ook zaken als postprocessing en marktbewerking kloppen. Met ons drieën in een omgeving als Brainport Industries Campus creëren we de best denkbare situatie om elkaar én het geheel succesvol te maken.”

‘Combinatie groot en klein’

Voor Ferdinand Gremmen, directeur SDK Vastgoed (Volkerwessels) en verantwoordelijk voor BIC, toont de komst van deze 3 start-ups de aantrekkelijkheid van de campus aan voor zowel grote gevestigde bedrijven als voor de jongere ondernemingen. 

“Juist de combinatie van groot en klein zorgt ervoor dat ons ecosysteem in balans is, zeker ook dankzij de aanvulling daarop met onderwijsinstellingen. Iedere huurder heeft iets te bieden voor het geheel en samen leveren we de unieke kracht die BIC zo kenmerkt. Ik ben blij dat we dat met deze 3 jonge bedrijven andermaal kunnen aantonen”, aldus Gremmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven