3D-geprint kostuum wint Oscar • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

3D-geprint kostuum wint Oscar

Detail van de 3D-geprinte kraag, die later voorzien werd van steentjes (foto: Julia Koerner/Materialise).

De film Black Panther: Wakanda Forever heeft onder meer een Oscar gewonnen voor beste Kostuumontwerp. Koningin Ramonda draagt in de film een kroon en kraag die 3D-geprint zijn door het Belgische Materialise.

Daarover bericht 3D printmagazine. De sieraden zijn geprint met behulp van lasersinteren (slm), waarbij met behulp van een laser poeder versmolten wordt tot lagen.

3D printen bood de ontwerpvrijheid in vormen die vereist was bij dergelijke complexe structuren. Behalve de fijne structuur van de sieraden moest het ook draagbaar blijven, dus licht en voldoende sterk zijn.

De sieraden zijn ontworpen door Julia Koerner. Zij is een interdisciplinair ontwerper, ervaren in architectuur en in industrieel ontwerpen en mode ontwerpen. Ze is gespecialiseerd in draagbare 3D-geprinte ontwerpen.

De kroon en kraag moesten qua ontwerp gefundeerd zijn in de traditionele drachten van getrouwde Zulu-vrouwen in Afrika en bovendien futuristische elementen hebben.

Een van de 3D-geprinte kronen en kragen die koningin Ramonda (midden) in de film draagt

Al langer samenwerking

Materialise meldt dat Koerner al langer met het bedrijf uit Leuven samenwerkt. Vandaar dat zij bij het ontwerp van dit kostuum ook voor de Belgische specialisten in 3D-printtechnologie koos.

“De betrouwbaarheid van Materialise en het vermogen om complexe geometrieën te leveren binnen strakke schema’s maakt hen een geweldige partner”, zegt Koerner “Wat deze partnerschappen extra bijzonder maakt is ons vermogen om voortdurend van elkaar te leren en uiteindelijk de grenzen te verleggen van wat mogelijk is.”

“Het feit dat we opties konden kiezen uit onze uitgebreide Factory for 3D Printing maakte dit project tot een echt succes”, voegt Valerie Vriamont, projectmanager bij Materialise, toe.

Materialise heeft haar expertise in de verschillende 3D printtechnologieën en materialen door de jaren heen aangescherpt. “Het was deze kennis die ons in staat stelde om met de perfecte oplossing voor Julia’s ontwerp te komen.”

“We werken al lange tijd samen met Julia en dit project was een samenwerking waarbij beide partijen expertise vanuit hun eigen vakgebied konden inbrengen.”

Stevige, lichte en stijve structuur

De kroon en kraag moesten er goed uit blijven zien. licht van gewicht zijn en perfect passen. Dus was niet alleen het ontwerp belangrijk, maar ook de keuze van de 3D-printtechnologie en het materiaal.

“In onze Factory for 3D-printing kregen we door het brede scala aan beschikbare technologieën en materialen de vrije hand om te onderzoeken wat het beste bij Julia’s ontwerpen paste”, aldus Vriamont.

Na verschillende opties te hebben uitgeprobeerd, stelde Materialise voor de stukken te lasersinteren met Polyamide 12 poeder. Daarmee kreeg het de stevige en stijve structuur die de vormen behield, maar die actrice Angela Bassett bij het dragen toch de nodige flexibiliteit en bewegingsvrijheid gaf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven