15 miljoen voor tech-begeleiding Vlaanderen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

15 miljoen voor tech-begeleiding Vlaanderen

(foto: Freestock.)

De Vlaamse regering kent bijna 15 miljoen euro toe aan een overheidsopdracht voor technologiefederatie Agoria en technologisch centrum Sirris. Doel is om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen te bevorderen. De opdracht start op 1 juli 2020 en loopt 4 jaar, met jaarlijks een bedrag van 3,7 miljoen euro.

Sirris en Agoria gaan voor die opdracht een partnerschap aan met 21 organisaties, over verschillende sectoren heen, waaronder BIL (lastechniek), Flam3d/SIM (materialen), CRM Group (metallurgie), imec (onderzoek in digitale technologieën) en Flanders Make (onderzoek voor de maakindustrie).

De bedoeling van de opdracht is het kennisniveau bij de industrie te verhogen rond de digitale transformatie en digitale organisatie.

Creëren van waarde

Ook gaat het om creëren van waarde met artificial intelligence, met slimme producten en digitale diensten. Verder willen ze het bewustzijn van de cybersecurity-kansen en -risico’s verhogen.

En daarnaast gaat het om een goed draaiende circulaire economie, meer aandacht voor klimaat en energie, een shift naar ‘fabrieken van de toekomst’ en ‘digitale fabrieken’.

Agoria, Sirris en hun partners zetten hiervoor hun experts in, in een reeks individuele en collectieve diensten.

Innovatiedrempel verlagen

Zo moeten zij de doelstellingen halen en de drempel naar innovatie voor bedrijven nog verder verlagen. Het gaat ook om onder meer het imago van STEM-ondernemerschap (gericht op burgers en ondernemers in spe).

Naast middelen voor dit industrieel partnerschap besteedt de Vlaamse regering de komende vier jaar 650.000 euro per jaar aan ‘Scaleup.Vlaanderen 2.0’, om digitale ambitieuze startups en snelle groeiers te ondersteunen.

Ondersteunen bij groei

Een consortium werd gevormd Sirris-Agoria-imec.iStart met de ambitie om honderden startende en opschalende bedrijven te ondersteunen naar een succesvolle en snelle groei.

Het begeleidingstraject van Agoria, imec en Sirris zet een turbo op de groei- en internationaliseringsplannen van Vlaanderens sterkste startups en scale-ups. Dit gebeurt met behulp van coachingtrajecten, masterclasses, internationale missies én matchmaking events.

De individuele ervaring die het consortium de voorbije jaren heeft opgebouwd is hierbij van grote waarde, stellen zij.

21 organisaties

Het brede partnerschap van 21 organisaties is complementair samengesteld uit sectorfederaties, collectieve centra, speerpuntclusters, strategische onderzoekscentra, clusterorganisaties en Vlaamse wetenschappelijke instellingen. Deze organisaties zijn elk apart al betrokken in het netwerk rond het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio), maar het is de eerste keer dat ze op deze schaal zullen samenwerken.

Het gaat om Agoria Vlaanderen (technologie), Sirris (technologische innovatie), DSP Valley (cluster van slimme technologie), BIL (lastechniek), Flam3d/SIM (materialen), Fedustria Vlaanderen (textiel, hout en meubels), Centexbel (textiel en kunststof), Wood.be (hout en meubels), Fevia Vlaanderen (voeding), Flanders’ Food (agrovoeding), Ilvo (landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek), Catalisti (chemie en plastics), CRM Group (metalurgie), VIL (logistiek), VIGC (grafische communicatie), Volta (elektrotechniek), imec (onderzoek in digitale technologieën), Flanders Make (onderzoek voor de maakindustrie), VITO (onderzoek voor duurzaamheid), The Beacon (smart cities & logistics) en The Shift (duurzame ontwikkeling).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven