Ga naar hoofdinhoud

‘Denk bij doorontwikkeling aan industriële veilinghuizen’

Alles heeft waarde en is verhandelbaar. Ruben Vogel van industrieel veilinghuis Troostwijk Auctions nam op MTL Live op 29 april de kijker mee in het platform van vraag en aanbod. “Machines uit Nederland zijn elders zeer gewild.”

Meer dan de helft van de Nederlandse machines in de metaal gaat naar het buitenland. Vooral in Polen, Roemenië en Turkije zijn veel potentiële kopers van gebruikte machines uit Nederland. Dat gekoppeld aan bedrijfsveranderingen in eigen land, brengt flinke machinehandel op gang.

“Door investeringen in bedrijven die willen vernieuwen of groeien, komen veel gebruikte machines op de markt. Dat geldt ook bij specialisatie in bedrijven of bij het uitbesteden van diensten. Als de bedrijfsstructuur verandert, willen veel bedrijven vaak snel af van hun gebruikte machines. Dan is de inzet van een veiling een goede optie”, aldus Vogel. Troostwijkauctions.com is maandelijks goed voor ruim 2,5 miljoen bezoekers. Het bedrijf bestaat 90 jaar en veilt sinds 2005 producten en diensten online. Elke veiling van het bedrijf heeft een tijdspanne van twee tot zes weken en als een bod wordt geplaatst, biedt de tool de deelnemende bieders nog extra tijd om een nieuw bod te plaatsen. Zo stijgt de prijs en ontstaat ruimte om nog een extra bod te plaatsen.

Vogel, voorafgaande aan zijn presentatie op 29 april: “Als je je als bedrijf gaat ontwikkelen en vernieuwen, uitbreiden of verhuizen, komen oudere machines vaker stil te staan en worden deze uiteindelijk overbodig. Deze liquide middelen zijn te gebruiken om te investeren in groei, flexibilisering, automatisering of de pensioenpot. Bij het inzetten van de veiling worden allerlei tools, zoals direct marketing en zoekmachineoptimalisatie op Google, in gang gezet, om wereldwijd de juiste kandidaat te vinden voor de machines. We verkopen op de veiling veelal aan eindgebruikers, waardoor de beste opbrengst gerealiseerd wordt. Een veilingtraject duurt zes tot acht weken, van handtekening tot geld op je rekening. Tijdens MTL Live gaan we ook dieper in op trends in de markt, zoals Industrie 4.0. Dit leidt ertoe dat gebruikte machines vervangen gaan worden. Voor conventionele machines in de metaalbewerking zitten veel potentiële kopers in het buitenland. Maar probeer die ene klant ver in Roemenië of Turkije maar eens te vinden.”

Na afloop van de sessie heeft de kijker een beter beeld hoe de markt in elkaar zit, stelde Vogel. “We gaan kijken naar de markt in getallen en hoe dit zich ontwikkelt, hoeveel machines van elke soort worden verkocht en waar ze naartoe gaan. Daarnaast geven we een beter beeld bij het verkoopproces. Want het gaat niet alleen om het verkopen van die ene machine van twintig jaar oud, maar ook om het vervolgens weer aankopen van een machine van pakweg drie jaar oud. Dat is ook een manier om je machinepark te updaten. Kortom, veilinghuizen helpen bij groei en doorontwikkeling”, aldus Vogel.”

MTL Live

Bekijk wat Ruben Vogel aangaf te vertellen op 29 april:

Bekijk het programma

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven