‘AM in Nederland dreigt boot de missen’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘AM in Nederland dreigt boot de missen’

3D-geprinte led-koplamponderdelen (foto: Renishaw).

Nederland blijft achter bij het industrieel toepassen van additive manufacturing. Dat komt vooral omdat het een toeleveringsland is, zonder grote OEM’ers. “En de OEM’ers die we wél hebben, besteden 3D printen uit in het buitenland”, zegt Henny ten Pas van Bender AM. Dat kan op termijn gevolgen hebben. 3D printen heeft dan ook de volle aandacht tijdens TechniShow 2020.

Omdat Nederland een toeleveringsland is, wordt de markt grotendeels gestuurd door anderen, vindt ook Menko Eisma, directeur Trumpf Nederland. De industriële toepassing van additive manufacturing lijkt zich dan ook grotendeels buiten Nederland af te spelen.

Internationaal nemen grote partijen in de AM supply chains namelijk momenteel hun positie in. Ze investeren in kennisopbouw, technologie en productontwikkeling. In Nederland en ook wel in België blijft het relatief stil als het om 3D metaalprinten gaat. “De hype is ervan af”, zegt Eisma. “Bedrijven zijn nu aan de beurt om de toepassingen te zoeken. Daarvoor is redesign noodzakelijk.”

3D Printplein

De komende TechniShow heeft AM hoog op de agenda staan. Dit om de Nederlandse maakindustrie méér bewust te maken van de kansen die 3D printen biedt om de eigen concurrentiekracht te vergroten. Dat meldt Maakindustrie Nieuws. Bezoekers kunnen op de beurs terecht op het 3D Printplein, waar zowel de technologie als de toepassingen gepresenteerd worden.

3D-geprinte led-koplamponderdelen (foto: Renishaw).

Terechte aandacht, vindt Philippe Reinders Folmer, directeur Renishaw Benelux. “Wij zijn hier goed in high mix low volume én complexe onderdelen. Die mix produceren we vergaand geautomatiseerd. Hiervoor is 3D metaalprinten zeker geschikt. Er zal alleen een wijziging in de supply chain moeten komen.”

De kosten met AM worden namelijk vaak aan het begin van de supply chain gemaakt, terwijl de voordelen dikwijls voor de partijen aan het einde van de keten (de OEM’ers en hun klanten) liggen. “Afnemer en leverancier moeten nauwer samenwerken om herontwerpen te maken, processen af te stemmen en samen het risico aan te gaan.”

‘Meer vanuit marktvraag’

Ook Eisma vindt dat de OEM’ers samen met de toonaangevende partijen in de maakindustrie de technologie moeten omarmen en hierin moeten investeren. “In Nederland kijken we tegenwoordig echter eerst naar de subsidiepot. Maar de overheid moet niet altijd de kar hoeven te trekken. Er moet veel meer vanuit de markt gevraagd worden.”

Want als we niet oppassen, krijgen we als BV Nederland de rekening gepresenteerd wanneer we niet meegaan in technologische ontwikkelingen, zo vreest hij. “Bij bepaalde toepassingen zouden we wel eens de boot kunnen missen als de mindset niet verandert.”

Ten Pas víndt het al te laat. “Laten we daarom inzetten op alternatieve trajecten, zoals ontwerpoptimalisatie, nabewerken, automatisering. Daar liggen nog kansen, maar dat vergt wel dat we personeel gaan scholen.”

Geïntegreerde cel

Op de TechniShow is te zien dat 3D printen als technologie aansluit op bestaande maaktechnologieën. Voorbereiding en nabewerken zijn twee wezenlijke onderdelen uit de AM workflow. Daarom hoort zo’n onderwerp als 3D metaalprinten op de TechniShow, vindt Reinders Folmer.

Renishaw toont de integratie van additive manufacturing in een geautomatiseerde productiecel. Hier worden de 3D geprinte werkstukken gemeten, dan bewerkt, daarna op de machine gemeten en aan de maat afgewerkt. Alle meetdata worden centraal opgeslagen op ERP-niveau. “Het doet er niet toe of het een freesdeel, een gietstuk of een 3D geprint onderdeel is”, aldus Reinders Folmer. “Additive manufacturing is een productietechnologie die je inpast in de andere maakprocessen in de machinefabriek.”

Aansluiten op frezen/draaien

Bender AM toont voorbeelden van complexe producten van de laser poederbedmachines van EOS; grote snel geprinte werkstukken van Gefertec en de microcomponenten van 3D Microprint.

Maar de machineleverancier toont eveneens hoe AM onderdeel van de productie kan worden. “We laten zien hoe de techniek aansluit op het frezen en draaien”, zegt Ten Pas, die juist op dit vlak kansen ziet voor Nederlandse maakbedrijven.

‘Concrete toepassingen, ook bij plaatwerk’

Trumpf laat zeker een metaalprinter zien, maar legt vooral de nadruk op de toepassingen. “We nemen consultants mee, zodat bezoekers vragen of concrete toepassingen aan hen kunnen voorleggen. We willen ze triggeren en enthousiast maken om de technologie zeker serieus te nemen.”

Trumpf wil ook plaatverwerkende bedrijven die de beurs bezoeken prikkelen. AM wordt vaak gekoppeld aan verspanende bedrijven, maar Trumpf ziet zeker ook mogelijkheden voor plaatbewerkers. “De business verandert namelijk. Met alleen een laser en kantpers krijg je het moeilijk. Veel van die business gaat over platformen lopen. Met een 3D printer kun je waarde toevoegen voor je klant”, zegt Eisma.

‘Verplicht nummer’

“Traditionele maakbedrijven vinden 3D printen vaak bedreigend, omdat ze het kennisniveau missen”, zegt Ten Pas. “Daarom is het 3D Printplein eigenlijk een verplicht nummer.” Dat vindt ook Eisma.

Reinders Folmer raadt metaalbedrijven aan te onderzoeken wat AM kan betekenen in de supply chain waarin ze actief zijn. Want door functie-integratie kunnen namelijk zomaar componenten die het metaalbedrijf nu maakt, wegvallen.

“Kleinere bedrijven hoeven niet meteen te reageren, maar ze moeten wel kijken wat er gebeurt”, aldus Ten Pas. Of zoals Eisma het zegt: “Verdiep je er samen met jouw klant in. Dat is wel het minste dat je moet gaan doen.”

TechniShow 2020

De TechniShow wordt van 17 tot en met 20 maart in Utrecht gehouden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven