Materialen voedingsmiddelenindustrie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Materialen voedingsmiddelenindustrie

Algemene informatie

Datum
dinsdag 2 december
Locatie
Lelystad

http://www.nvdo.nl/evenementen/2-december-2014-nvdo-platform-materiaalkunde-en-nvdo-sectie-food-beverage-farma-bij-de-algenraffinaderij-in-lelystad-282/
NVDO Platform Materiaalkunde organiseert samen met de NVDO Sectie Food, Beverage & Farma op 2 december a.s. een unieke bijeenkomst bij de Algenraffinaderij in Lelystad.
Micro-algen worden beschouwd als één van de meest veelbelovende grondstoffen voor duurzame productie van ingrediënten in voedingsmiddelen, diervoeders, chemicaliën en biobased materialen. ACRRES en Algae Food & Fuel EN TNO werken in Lelystad samen aan algenteelt en verwaarding. Om via bioraffinage de waarde van algen te verhogen is de eerste mobiele algenraffinaderij pilot-fabriek op het terrein van ACRRES, onderdeel van Wageningen UR, in Lelystad gerealiseerd. VALORIE staat voor Versatile ALgae     On-site Raw Ingredient Extractor.

Thema van deze bijzondere middag is:
“Gebruik van materialen in de Voedingsmiddelenindustrie”
Veiligheid en hygiëne zijn zeer belangrijk in de voedingsmiddelenindustrie. Deze middag zoomen we in op verschillende en diverse oplossingen die positief bijdragen aan de processen binnen voedingsmiddelen-organisaties. Dit met betrekking tot materialen, duurzaamheid en innovatie. Een geweldige kans om nader kennis te maken met deze materie.
De volgende sprekers delen graag hun kennis met u!

Rommie van der Weide, Universiteit Wageningen
 Micro-algen als grondstof voor de industrie ”
Micro-algen hebben al een veelheid aan toepassingen. De planten dienen als grondstof voor veevoer en biobrandstof. Unilever gebruikt algenolie voor verzorgingsproducten, AkzoNobel wil hiermee zijn verf verduurzamen. Zuivering verhoogt de waardeketen van de biomassa van micro-algen en levert hele nieuwe markten op. Zoals olie voor voedingssupplementen en pigmenten voor de verfindustrie. De winning van eiwitten, suikers en oliën is echter een lastig proces. Ze moeten hun bijzondere eigenschappen behouden. Tegelijkertijd is snelheid en continuïteit geboden om de behandeling economisch rendabel te maken.

Arien Jager, ERIKS
 “Voedingsmiddelenindustrie vereist nieuwe en veilige O-ringen”
Machinefabrikanten zien een toenemende vraag naar veiligheid vanuit de foodindustrie. Voor het gebruik van kunststoffen en elastomeren bestaan duidelijke richtlijnen die uiteraard ook gelden voor afdichtingen.
Bij afdichtingen gaat het bijvoorbeeld om het voorkomen van migratie van schadelijke stoffen die in het afdichtingsmateriaal kunnen zitten. Standaard rubber afdichtingen zijn niet zomaar inzetbaar, wanneer ze in direct contact met voedsel komen. Het gevaar bestaat dat schadelijke stoffen in het voedsel terecht komen. ERIKS heeft hiervoor speciale afdichtingsmaterialen conform FDA.
 
Mike Frankhuizen, Inducoat
Antimicrobiële coatings voor (o.a.) de Voedselindustrie!”
Schimmels, bacteriën, algen. Organisaties en bedrijven die hygiëne als hun professionele prioriteit zien moeten zeer voorzichtig zijn met het kiezen van coatings, kit en reinigingsmiddelen. Waar moet je op letten en wat zijn de voordelen van een antimicrobiële coating? 

U krijgt deze middag ook een rondleiding door de zeer bijzondere algenfabriek. Mis het niet!

Tijd:                           13.00 uur ontvangst
Aanvang:                 13.30 uur door de dagvoorzitter
Einde:                       18.00 uur met netwerkborrel
Bestemd voor:       Alle leden van de NVDO Platform Materiaalkunde en Sectie Food, Beverage & Farma
Maximaal aantal deelnemers: 30  (toekenning van een deelname plek geschiedt op volgorde van inschrijving)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven