moet het echt een aanvulling zijn.
Ik heb veel werk, maar daarom geen
tijd om iemand te ondersteunen. Ik
zoek dus een ervaren engineer. Er
zijn maar weinig mensen die het
echt snappen, die de passie voor
techniek hebben en zelf graag iets
in elkaar knutselen.” Dat is volgens
hem voor een groot deel te wijten
aan het feit dat er in het onderwijs
weinig aandacht voor techniek is.
“Dat begint al in het basisonderwijs,”
aldus Jansen. “Ga lekker kleien met
die kinderen, laat ze hun fantasie
gebruiken of ga een brug of vliegtuig
bouwen met hout. Investeren in de
jeugd moet al van jongs af aan.”
Juiste ontwerpkeuzes maken
Descon Development is momenteel
vooral actief in de foodindustrie.
“Het gaat dan met name om ma-
chines die producten als vlees, kip,
deeg, drank en soep verwerken. Ik
word daarbij meestal ingeschakeld
bij het ontwikkelen van nieuwe tech-
nische concepten. Ook voor consul-
tancy-taken weten de bedrijven mij
te vinden. Denk aan een nieuwe
productielijn of machine en hoe be-
sturing, mechanica en software met
elkaar worden verbonden. Daarbij
maak ik gebruik van mijn ervaring
op het gebied van mechatronica.”
Volgens Jansen is het belangrijk dat
je je als technicus snel kunt inle-
ven in de productieprocessen. “Die
ervaring heb ik opgedaan toen ik
als monteur technische dienst in de
foodindustrie werkte en bij de vol-
gende stap als production engineer.”
Daarnaast moeten in het technisch
concept-design de juiste ontwerpkeu-
zes worden gemaakt. Deze keuzes
zijn medebepalend of het technisch
project wel of niet succesvol kan
worden én kan blijven.
Goed reinigbaar
Bij foodapplicaties heeft een engi-
neer met diverse belangrijke aspec-
ten te maken bij het ontwerp van de
machine. Jansen: “Het moet natuur-
lijk allemaal goed te reinigen zijn
en er mogen nergens vloeistoffen
blijven staan. Verder dient het een
maximale functionaliteit te hebben
en aseptisch te zijn voor bacteriën.
Ook moet het ontwerp corrosiewe-
rend zijn, met gebruik van diverse en
speciale kunststoffen, rvs316 en ga zo
maar door. Het is dan vaak de kunst
om met zo min mogelijk onderdelen
een werkende machine te maken.
Want hoe meer onderdelen, des te
duurder wordt de machine.” Tot slot
toont Jansen enkele onderdelen die
hij geprint heeft op zijn 3D-printer.
“Zo kan de klant meteen zien wat
ik bedoel als ik iets nieuws heb
bedacht. We zijn bij Descon Develop-
ment van alle markten thuis.”.
Bij het ontwerp van een machine voor foodapplicaties krijgt een engineer met diverse belangrijke
aspecten te maken.
Descon Development krijgt de laatste tijd
regelmatig vragen over product-specifieke
robotgrippers.
MTL METAAL MAGAZINE JUNI 2022 MIJN PASSIE 33
31-32-33_descon-tank.indd 33 20-05-2022 13:10